Scroll Top

Izotópdiagnosztikai osztály

dr.-Sinkovics-István
Dr. Sinkovics István Péter

Osztályvezető főorvos

Önéletrajz

Dokumentumok

Az osztály rövid története

Az Országos Onkológiai Intézet Izotóp Osztálya 1959 óta működik, amikor megvalósultak a folyékony halmazállapotú mesterséges radioizotópok felhasználásának tárgyi és személyi feltételei. Az új osztály a daganatos betegek jobb ellátását kívánta szolgálni új izotópdiagnosztikai módszerek bevezetésével és a daganatterápiás lehetőségek bővítésével.

Orvosok, munkatársak:

Osztályvezető főorvos

Dr. Sinkovics István – Önéletrajz

Orvosok

Dr. Téglás Kamélia Melinda – főorvos – Önéletrajz
Dr. Bencsik Barnabás – rezidens
Dr. Kómár Zita – rezidens
Dr. Olajos Mirella – rezidens

Nem orvos diplomások

Szám László

Az osztály szakmai profilja

Az Országos Onkológiai Intézet Nukleáris Medicina Osztályának terápiás és diagnosztikus részlege van, amelyek külön telephelyen működnek.

Fekvőbeteg Osztály

A fekvőbeteg részleg 8 ággyal üzemel. Az ápolási feladatokat a Fej-nyaksebészeti Osztály nővérei látják el a Nukleáris Medicina Osztály orvosainak irányítása mellett.

A Nukleáris Medicina Osztály fekvőbeteg részlegének fő profilja a rosszindulatú daganatos betegségek kezelése nagydózisú (2000-4000 MBq) nyílt radioaktív izotópokkal. A pajzsmirigydaganatok kezelése során a 131I-dal jelzett NaCl alkalmazásának célja vagy a műtét után visszamaradt pajzsmirigyszövet és a néhány mm-es műtéttel el nem távolítható daganatgócok elpusztítása, vagy a kialakult áttétek palliativ sugárkezelése. A kezelés csökkenti a kiújulások és az áttétek kialakulásának lehetőségét, javítja a betegek túlélési esélyeit.

A radiojód kezelés mellett 131I-MIBG kezelések is történnek neuroektodermális rákokban, szintén palliativ céllal.

A fentiek mellett egy új, α-sugárzó radiofarmakon, a 223Ra-Cl2 (XOFIGO) adását kezdtük el csontáttétes, kasztráció-rezisztens prosztatarákos betegeknél. Ez az első olyan izotóp készítmény, amely a fájdalom csökkentése mellett túlélési előnyt is biztosít a betegek számára.

A speciálisan kialakított terápiás kórtermekből 3 nap után kerülnek a betegek az osztály inaktív kórtermébe, ahonnan a sugárszint megfelelő csökkenése után otthonukba távozhatnak.

Az osztály kiemelt feladata még az esetleges sugársérült betegek fogadása, dekontaminálása, elhelyezése és ellátása is.

Izotópdiagnosztikai Osztály

Az Országos Onkológiai Intézet Izotópdiagnosztikai Osztályán in vivo vizsgálatokat végzünk. Ez azt jelenti, hogy a betegnek radioaktív izotóppal jelzett vizsgálati anyagot adunk be és ennek sugárzását mérjük a test felszínén. A nyomkövetés történhet időben, amikor a vizsgálati anyag felhalmozódásának és kiürülésének sebességéből következtetünk a vizsgált szerv működésére (funkcionális vizsgálat). Térbeli nyomkövetésnél a vizsgált szerv helyzetéről, alakjáról, nagyságáról kapunk képet és a radioaktív anyag eloszlásából következtetünk a szerv belső szerkezetére (morfológiai, topografikus vizsgálat). A térbeli nyomkövetésnél a vizsgált szervet képszerűen meg tudjuk jeleníteni, ezt a vizsgálatot nevezzük szcintigráfiának. Sok esetben nem teljesen kielégítő, ha a radioaktív anyag eloszlásának csak a vetületi képét lehet rekonstruálni. Ha szükség van a különböző szöveti mélységben elhelyezkedő részletek megkülönböztetésére, akkor más eljárást használunk. A SPECT (single photon emission computer tomograph) a nukleáris medicina modern képalkotó vizsgálata. Egy detektor egy köríven körbejárja a beteget és eközben a berendezés több mint száz vetületi képet készít el. A sok, különböző irányból elkészített vetületi képből rekonstruálható a teljes, háromdimenziós eloszlás.

Az Országos Onkológiai Intézet Nukleáris Medicina Osztályán 2012. június óta működik egy új nukleáris mérőberendezés, a SPECT/CT. A SPECT/CT egy modern, hibrid orvosi vizsgáló berendezés, ahol a SPECT készüléket röntgensugaras rétegvizsgálatra alkalmas CT készülékkel építik egybe. Változatlan betegpozicióban (fekvésben) háromdimenziós fúziós képeket készít a két különböző diagnosztikai vizsgáló módszer egy idejű alkalmazásával. A készülék detektorai sok irányból készítenek 2D vetületi képet a betegről, illetve a kiválasztott testrégióról, amelyből a számítógép háromdimenziós képet készít, amelyből a metszetképek előállíthatók. A felhasznált izotóp a rutin nukleáris medicina gyakorlatban használatos. (99mTc, 131I stb…). Az izotóppal végzett funkcionális (SPECT) és a morfológiai (CT) röntgensugárral végzett vizsgálómódszer együttes alkalmazása lehetőséget nyújt a funkcionális és morfológiai információ szimultán megjelenítésére. A vizsgálat segít a kóros elváltozások precíz, pontos lokalizálásában, a korai diagnózis felállításában és a hatékony terápia minél korábban történő elkezdésében.

A nukleáris medicina osztály izotópdiagnosztikai laboratóriuma az Országos Onkológiai Intézet D. épületének (14. ép.) IV. emeletén található.

Az izotópos vizsgálatokról általában

A vizsgálat során sugárzó izotóppal jelzett anyagot juttatunk a szervezetbe. Ennek módja lehet: intravénás illetve bőrbe vagy bőr alá beadott injekció, ritkábban szájon keresztül vagy belélegezve. A szervezetbe juttatott kis mennyiségű radioaktív gyógyszer szervi eloszlását, kiválasztási ütemét vizsgáljuk speciális műszerek (gammakamera, SPECT kamera) segítségével.

Milyen kockázata van a vizsgálatnak?

A sugárzó anyagok orvosi diagnosztikai és terápiás felhasználása évtizedek óta ismert. A napi gyakorlatban rutinszerűen használt izotópdiagnosztikai eljárások – bizonyos szabályok betartása mellett – nem okoznak mellékhatást, allergiás reakciók nagyon ritkán fordulnak elő.

Nőbetegek figyelmébe!

Ha Ön állapotos vagy csecsemőt szoptat, jelentkezéskor feltétlenül tájékoztassa erről az osztály munkatársait. Ilyenkor a nukleáris medicina szakorvosa a kezelőorvosával konzultálva eldönti, hogy a vizsgálat elvégezhető-e vagy sem. A vizsgálat után Ön ehet, ihat, de más vizsgálat (labor, röntgen, szakvizsgálatok stb.) ne történjen! A vizsgálat napján Ön bárhová elmehet; azonban kisgyermekek illetve állapotos asszonyok közvetlen közelében ne tartózkodjon!

Izotópos vizsgálatra jelentkezés

Vizsgálataink többsége nem igényel előkészítést: ehet, ihat, gyógyszereit beveheti. Annál az egy-két vizsgálatnál, ahol valamilyen előkészítés szükséges, felhívjuk erre a figyelmet. A vizsgálatokat előjegyzés alapján végezzük. Kérjük az időpontot betartani! Jelentkezéskor hozza magával: korábbi leleteit, TAJ kártyáját, a kérőlapot, amelyen a betegtájékoztatót előzőleg elolvasta és a beleegyező nyilatkozatot aláírta. Kérjük, hogy gyermekét ne hozza magával a felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében.

Csontszcintigráfia

A csontok vizsgálata a csontrendszerhez kötődő radioaktív izotóp segítségével történik.
A vizsgálatot előjegyzés alapján végezzük.
Az izotóp intravénás beadása után 30 perccel kb. 1 liter tetszőleges folyadékot kell elfogyasztani, egy órán belül. A beteg étkezhet.
A vizsgálat napján egyéb vizsgálatok (pl. vérvétel, ultrahang vizsgálat) ne történjenek.
A beteg a visszarendelt időpontban (várakozási idő:2-3 óra) jelenjen meg a vizsgálatra. Normál WC-t szükség szerint lehet használni.
Közvetlenül a mérés előtt az asszisztens kérésére a hólyagot ki kell üríteni, mert a vizsgálatot zavarja a hólyagban levő vizelet.
A vizsgálati leletet a mérést követően a beteg megkapja, és azt vissza kell vinnie a beküldő orvoshoz.

Pajzsmirigy szcintigráfia

A pajzsmirigy szcintigramm felvilágosítást nyújt a mirigy nagyságáról, alakjáról, elhelyezkedéséről és az izotóp eloszlásról.
Technéciummal elvégzett pajzsmirigy szcintigráfia menete:
A vizsgálat előjegyzés alapján történik.
Pajzsmirigy hormon szedése esetén a vizsgálat csak a hormonszedés abbahagyását követően 1 hónappal végezhető el.
Az izotóp intravénás beadása után kb. 20 perc várakozási idő után történik a vizsgálat.
A vizsgálat napján egyéb vizsgálatok (pl.: vérvétel, ultrahang vizsgálat) ne történjenek.
A vizsgálati leletet azonnal elkészül, amit meg kell várni, és vissza kell vinni a beküldő orvoshoz.

Őrszem-nyirokcsomó vizsgálat

A daganatos nyirokelvezetés első állomásának, az úgynevezett őrszem nyirokcsomónak a meghatározására (későbbi műtéti eltávolítás és részletes szövettani vizsgálat céljából) leggyakrabban emlőtumorban és melanomában van szükség.

Emlőtumorban a műtét előtti napon a daganatos mellbe adunk 0,4ml izotóppal jelzett kolloidkészítményt, közvetlenül az emlőbimbó mellé.
Melanomában a műtét előtti napon a tumoros elváltozás, vagy az eltávolított daganat hege mellé 0,1-0,4ml izotóppal jelölt kolloid oldatot fecskendezünk a bőrbe vagy a bőr alá. Melanoma esetén az anyag beadása után 20 percen keresztül gamma kamerával folyamatosan mérjük az izotóp vándorlását a beadási helytől az őrszem nyirokcsomóig.
A műtét napján (reggel 8 óra körül) gamma kamerával többirányú felvételeket készítünk a vizsgált nyirokcsomó régiókról melanomában és emlőtumorban egyaránt.
A kapott felvételek alapján az őrszem nyirokcsomó helyét a bőrön tintával megjelöljük.

Somatostatin receptor szcintigráfia

A vizsgálat célja: neuroendokrin daganatok somatostatin receptorainak kimutatása. A vizsgálat előtt ehet, gyógyszereit beveheti. Igyon bőven folyadékot. A vizsgálat előtti napon hashajtó bevétele szükséges.
A vizsgálatot követő 24 órában gyermekek és várandós asszonyok közelségét kerülje.

Xofigo fájdalomcsökkentő kezelés csontáttétes prosztatarákos betegeknél (ambulanter kezelés)

Prosztatarákban szenvedő felnőttek fájdalmas csontáttéteinek kezelésére alkalmas. A radioaktiv gyógyszer lassú intravénás injekcióval kerül beadásra. A kezelést követően a beteg otthonába távozhat.

Adatvédelmi beállítások
Honlapunk az ún. sütik segítségével adatokat gyűjt a látogatókról. Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük, miként használják weboldalunkat a látogatók, és hogy jobb használhatóságot biztosítsunk számukra. Az adatokat a weboldal feldolgozza és tárolja, ugyanakkor az adatgyűjtés nem teszi lehetővé, hogy a látogatók személyazonosságát megállapítsuk.

Az adatok feldolgozása során harmadik félként partnereink szolgáltatásait vesszük igénybe (pl. Google Analytics), azonban Ön dönt arról, hogy ki használja az adatait és milyen célra. Tudjon meg többet adatainak feldolgozási módjairól a Sütik fülön és adja meg preferenciáit a Részletek fülben. Később bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja a Sütinyilatkozathoz való hozzájárulását.