GYÓGYSZERTÁR


dr. Szűcs Attila
intézeti főgyógyszerész
ÖnéletrajzFeladatai

A fekvő és ambuláns gyógyszerellátása, gyógyszergazdálkodás
Magisztrális készítmények előállítása
Farmakológiai információs szolgálat és felügyelet
Citosztatikus keverékinfúziók aszeptikus készítése
A klinikai és kutató laboratóriumok vegyszer- és kísérleti gyógyszerellátása, klinikai vizsgálatokban való részvétel GCP szerint
Minőségbiztosítás
„Pro Homine” Gyógyszertár működtetése
Oktatás

Gyógyszerellátás, gyógyszergazdálkodás

Az osztályos gyógyszerfelhasználás jelentős növekedést mutatott az elmúlt évtizedben, mivel egyre több beteget láttak el mind a fekvő, mind az ambuláns osztályokon. Ez a növekedés azt is tükrözi, hogy intenzívebb gyógyszeres kezelést, azon belül személyre szabott kezeléseket folytattak, különösen a kemoterápiás osztályokon. A daganatellenes készítmények folyamatos ellátásának biztosítása alapvető fontosságú tevékenységünk. A generikumok egyre növekvő száma szükségessé teszi azok szakszerű alkalmazásának felügyeletét, a megfelelő készítmény gyógyszerészeti szempontok alapján történő kiválasztását.

Magisztrális készítmények

Ezek készítése a Magyar Gyógyszerkönyv (8. Kiadás), a hivatalos FoNo előírásai és a kórházi manuális szerint történik. Ez a gyógyszertári tevékenység magában foglalja a gyógyszerek kiszolgáltatását receptre, a készítmények alkotó elemeinek és magának a végterméknek a minőségellenőrzését is (kémiai analízis, sterilitási teszt stb.)

Farmakológiai információs szolgálat és felügyelet

A szolgáltatást Magyarországon gyógyszerészek végzik, akik a z Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI) kurzusain szerzik meg a naprakész információkat. Az OGYÉI körleveleiben foglaltakról az OOI főgyógyszerésze tájékoztatja a klinikusokat. Minden kórházi osztályon van egy kisebb gyógyszerraktár a napi és sürgősségi igények kielégítésére, amit a Gyógyszertár munkatársai rendszeresen ellenőriznek. A kábítószereket különös gonddal figyelik. A gyógyszer információs szolgáltatás keretében gyógyszerekkel, mellékhatásokkal, interakciókkal, külföldön forgalomban lévő készítményekkel, gyógyászati segédeszközökkel, stb. kapcsolatos kérdéseikkel fordulhatnak az osztályok gyógyszerészeinkhez, akik az evidencián alapuló orvoslás abszolút figyelembevételével segítik a klinikai munkát. Farmakovigilanciai tevékenységünk során a mellékhatás-bejelentést koordináljuk.

Citosztatikus keverékinfúziók előállítása

Az országban egyedülálló felszereltségű és minőségű központi citosztatikus készítő laboratóriumban aszeptikus körülmények között készülnek a citosztatikus keverékinfúziók. A készítők képzett szakemberek, európai irányelveknek megfelelő minőségi követelményeknek megfelelő körülmények között dolgoznak, munkájukat a CATO (Computer Aided Therapy for Oncology) szoftver segíti, hogy a betegek biztosan a megfelelő készítményt a megfelelő dózisban kaphassák. Évente közel 70 ezer infúziót készül.
A klinikai és kutató laboratóriumok ellátása vegyszerekkel és kísérleti gyógyszerekkel, klinikai vizsgálatokban való részvétel GCP szerint
A vegyszerek és a diagnosztikumok beszerzése, tárolása, kiadása szintén a Gyógyszertár feladata. A tevékenységet a GYEMSZI által kiadott irányelvek szerint végezzük.
310 vizsgálatban vettünk eddig részt, jelenleg 80 kemoterápiás gyógyszer klinikai vizsgálatában is aktív szerepet vállal a Gyógyszertár, mivel a kísérleti gyógyszerrel történő ellátás, tárolás, randomizáció, készítés is feladatkörébe tartozik. A klinikai vizsgálatokért felelős gyógyszerészek rendelkeznek GCP vizsgával is.

Minőségbiztosítás

Az onkológiai ellátás gyógyszerekkel és azok elkészítésével, beadásával, mellékhatásainak ellátásával kapcsolatos tevékenységek európai konszenzuson alapuló minőségbiztosítása is a Gyógyszertár feladatai közé tartozik. Az Európai Onkológiai Gyógyszerészeti Szervezet (European Society of Oncology Pharmacy) szakértői által összeállított és rendszeresen felülvizsgált minőségi ajánlások (Quality Standard for Oncology Pharmacy Services, QuapoS) alkalmazása és betartatása munkánk részévé vált.

A Pro Homine Gyógyszertár (közforgalmú gyógyszertár) működtetése.

A járó- és az elbocsátott fekvőbetegek, dolgozók vényre felírt gyógyszereinek, gyógytermékek, táplálék kiegészítők beszerzésére és expediálására működtetjük a közforgalmú gyógyszertári részlegünket 1992. évtől. A gyógyszertár a 8/A épület földszintjén található. Nyitva tartás: Hétfő-péntek: 8.00-15.00-ig. A gyógyszertárat a 1430-as melléken lehet elérni.

Oktatás

Rendszeresen fogadunk gyakorlatra hallgatókat mind a négy egyetemünkről, valamint Erasmus képzés keretében külföldről is. 2017-ben a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara a „Kiváló oktató gyógyszertár” címben részesítette gyógyszertárunkat.

Gyógyszerészi tanácsadás

Gyógyszerészeink a Kemoterápiás Kúra részlegen folyamatosan jelen vannak, ahol gyógyszeres terápiával, gyógyszer mellékhatásokkal kapcsolatos kérdésekkel kereshetik őket betegeink vagy az info.gyogyszertar@oncol.hu e-mail címen is feltehetik kérdéseiket.

Munkatársak

dr. Szűcs Attila intézeti főgyógyszerész
dr. Juhász Ákos főgyógyszerész-helyettes
Mészölyné Dr. Moravcsik Rozália szakgyógyszerész
Csonkáné Dr. Homoki Ida szakgyógyszerész
Dr. Disztós Zoltán szakgyógyszerész
Dr. Vastag Katalin szakgyógyszerész
Dr. Bodor Zsuzsanna szakgyógyszerész-jelölt
Dr. Csikó Áron rezidens
Technikai és kisegítő személyzet: 14

Publikációs lista

Juhasz, A, Batka, G, Szucs, A: Responding to drug shortages and rising costs: IV chemotherapy drug use optimization achieved by closed safety devices in hospital pharmacies, Drugs & Therapy Perspectives 32(4) · February 2016

Szűcs Attila: Az emlőrák célzott biológiai kezelése, Gyógyszerészet, 2014. április

Juhász Ákos, Szűcs Attila: Optimalizáció és minőségbiztosítás a kemoterápiában, terápiabiztonság és munkavédelem a citosztatikumok elkészítésénél. Gyógyszerészet, 57. 527-532. 2013

Bartal A, Mátrai Z, Szűcs A, Belinszkaja G, Langmár Z, Rosta A. Az újabb orális tumorellenes készítmények mellékhatásprofiljának, interakcióinak és az adherencia problémáinak áttekintése. Orv Hetil. 2012 Jan 1;153(2):66-78.

Bartal A., Mátrai Z., Szűcs A., Liszkay G. A daganatterápia egyik dermatológiai mellékhatása, a kéz-láb szindróma főbb kezelési, megelőzési elvei. Magyar Onkol, Jun;55(2):91-8. Epub 2011 Mar 7. Review.

Bartal A., Mátrai Z., Rosta A., Szűcs A. Extravazációs protokoll bevezetése az Országos Onkológiai Intézetben. Magyar Onkol, 2011 Mar;55(1):14-20. Epub 2011 Mar 31. Review.

Szűcs Attila, Bartal Alexandra. Újabb rákellenes gyógyszerek a közforgalomban. Gyógyszerészet, 54.143-145. 2010.

Szűcs Attila, Bartal Alexandra. Vajon helyes-e, hogy a testfelszín számítás alapján határozzuk meg a terápiás dózist a kemoterápiás szereknél? Gyógyszerészet 54. 1-2. 2010.

Szűcs A. A Gyógyszerellátás logisztikája. Katonai Logisztika 2007.2.: 1-11