Scroll Top

Dermatoonkológiai Osztály “Kemoterápia D”

liszlay_gabriella
Prof Dr. Liszkay Gabriella

Osztályvezető főorvos

Önéletrajz

DOKUMENTUMOK

Történet

A Bőrgyógyászati Osztályt a járóbetegeket fogadó bőrgyógyászati ambulancia, valamint a fekvőbetegek osztálya alkotja.

A bőrdaganatokra specializálódott, úgynevezett onkodermatológiai profil kb. 50 éves múltra tekint vissza az Országos Onkológiai Intézet történetében. Hozzáférhető statisztikai adatok bizonyítják, hogy az egész ország területéről, egyre növekvő számban, különféle bőrdaganatokban szenvedő beteg jelentkezik az osztályon.
A növekvő betegszám tükrözi azt a világszerte megfigyelhető tendenciát, mely szerint a fehérbőrű népesség körében a rosszindulatú bőrdaganatok, valamint a melanoma előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik az utóbbi évtizedekben.

Ambuláns ellátás, előjegyzés

Míg az Országos Onkológiai Intézetben 1958-68 között összesen 710 melanoma malignum, azaz pigmentsejtes daganat került felismerésre és kezelésre, addig csak a 2010-2011-es évben összesen 952 betegnél állapítottunk meg melanomát. Az utóbbi években évi 6-700 betegnél diagnosztizáltuk a daganatot, azonban a betegek túlnyomó többségét sikerült korai stádiumban meggyógyítani.

Ambulanciánkon évente kb. 15.000 beteget fogadunk, melanomán kívül basalsejtes carcinoma (basalioma), laphámrák (spinalioma) képezi a daganatos betegek legnagyobb százalékát. A basalioma igen ritkán ad áttétet, a laphámrák is ritkán képez nyirokcsomó vagy belső szervi áttétet, általában sebészi ellátással a betegek meggyógyulnak.

A Bőrgyógyászati Ambulancia 2011 óta az Intézet újonnan épített 8/A épületének földszintjén, 4 rendelőben működik, a 2. emeleten található a fekvőbeteg osztály.

Ambulanciánkon a betegeket előjegyzés alapján fogadjuk. Kérjük kedves újonnan jelentkező betegeinket, hogy a félreértések és a késlekedés elkerülése érdekében ne ragaszkodjanak konkrét orvos személyéhez. A betegelőjegyzés a 224-8600 telefonszámon, a 2600-as vagy a 2542-es melléken történik, vagy személyesen a betegfelvételen (Budapest XII., Kékgolyó u. 13.), illetve e-mailben az  elojegyzes@oncol.hu -n. Visszarendelt betegeinknek időpontot adunk, ha ezt az időpontot valamilyen oknál fogva nem tudják tartani, soron kívül fogadja őket hivatalos rendelésén az az orvos, akihez gondozásra járnak, előzetes telefonos egyeztetés után (2600 mellék).

Természetesen az lenne az optimális, ha a betegek háziorvosi, bőrgyógyászati vagy egyéb szakorvosi beutalóval érkeznének, hiszen sokszor, aki vizsgálatra jelentkezik, nem tudja megítélni, hogy panasza az országos intézetben kell-e orvoslást nyerjen. Az ambuláns betegellátást azért végezzük a fentiekben részletezettek szerint, mert célunk, hogy minden beteg, akinek a daganata szükségessé teszi Intézetünk ellátását, ezt meg is kapja. Ennek érdekében kérjük kedves betegeinket a türelmes várakozásra.

Sürgős esetben kérjük, hogy kezelőorvosuktól vagy háziorvosuktól szíveskedjenek sürgősségi beutalót hozni, a diagnózis feltüntetésével. Ennek birtokában adunk időpontot. Időpont egyeztetésre feltétlenül szükség van.

Új melanoma esetén, illetve sürgős esetben időpont egyeztetésre hétfői napon 12.30-14.30, ill. pénteken délelőtt 8.00-10.00 óra között a 3673-as melléken van lehetőség.

Fekvőbeteg osztály

Egyes betegeink kezelése fekvőbeteg ellátást tesz szükségessé. Az osztályra azokat a betegeket fektetjük be, akik kemoterápiát, immunológiai kezelést, sugárkezelést vagy egyéb osztályos felvételt igénylő terápiát kapnak. Az onkodermatológiai osztályon egy-, két- és három ágyas, fürdőszobás kórtermek vannak, összesen 26 férőhellyel. Az épület új, modern, esztétikailag és felszereltség szempontjából minden elvárásnak megfelel.

Munkatársak

Osztályvezető főorvos

Prof. Dr. Liszkay Gabriella Ph.D., Med.Habil. bőrgyógyász-klinikai onkológus

Beosztott orvosok

Dr. Balatoni Tímea bőrgyógyász-klinikai onkológus, főorvos, osztályvezető helyettes
Dr. Baranyai Fanni rezidens
Dr. Czirbesz Kata onkológus szakorvos
Dr. Danyi Tímea segédorvos
Dr. Imrédi Eleonóra bőrgyógyász szakorvosjelölt
Dr. Kispál Mihály Tamás segédorvos
Dr. Melegh Krisztina bőrgyógyász szakorvosjelölt
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász szakorvos, adjunktus
Dr. Vattay Dorottya, segédorvos
Dr. Csellár Zsuzsanna bőrgyógyász-klinikai onkológus szakorvos, főorvos (részmunkaidős)
Prof. Dr. Hunyadi János bőrgyógyász-klinikai immunológus szakorvos, DSc (részmunkaidős)
Dr. Varga Mária főorvos (önkéntes/részmunkaidős)
Dr. Ottó Iringó Ágnes Ph.D. bőrgyógyász szakorvos (részmunkaidős)

Pszichológus

Dr. Kovács Péter

Szakmai profil

Feladatunk a különböző bőrdaganatokban szenvedő betegek legmagasabb színvonalú ellátása.
Országos Intézetünk valamennyi osztályával együttműködünk mind a betegekkel kapcsolatos gyakorlati, mind pedig a tudományos munkában. Bevezetjük az új diagnosztikus és terápiás módszereket a klinikai gyakorlatba. Szakmai tapasztalatainkat közleményekben, könyvekben, könyvrészletekben publikáljuk. Több nemzetközi gyógyszer-kipróbálási tanulmánynak is részesei voltunk, jelenleg is folynak új hatóanyagokkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok. A klinikai vizsgálatok alapján nemzetközi közlemények születtek, amelyekben társszerzők vagyunk.
Az országos intézeti feladatunknak megfelelően részt veszünk az orvostanhallgatók képzésében, a Marosvásárhelyi és a Pécsi Tudományegyetemen tantermi előadásokat tartunk bőrdaganatok témakörben. Szakdolgozat témavezetőjeként végzős hallgatók oktatását végezzük. Nyári és évközi gyakorlaton fogadunk orvostanhallgatókat. Bőrgyógyász- és onkológus szakorvosjelöltek akkreditált képzőhelyeként elméleti és gyakorlati oktatást végzünk. Rendszeresen tartunk továbbképző kurzusokat, külföldi előadók részvételével is (stockholmi Karolinska Institute, IPRI, Bergamo Azienda Ospedaliera Papa Giovanni XXIII), széleskörű nemzetközi kapcsolatainknak megfelelően.
2016-ban a „Hungarian Fulbright Alumin and Hungarian American Fulbright Comission” és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében nagysikerű nemzetközi immunterápiás konferenciát rendztünk „Give Life a Chance throug Cancer Immunotherapy” címmel. Orvosaink hazai és nemzetközi konferenciákon rendszeresen előadják kutatási eredményeinket, illetve szaklapokban publikálnak.

Képek a melanómáról

Bőrgyógyászati betegellátás jellemzői, folyamata

A járó és fekvőbeteg osztály szoros működési, szervezeti egységben látja el a bőrdaganatban szenvedő betegeket. Feladatának tekinti valamennyi bőrből kiinduló, bőrön jelentkező daganatgyanús képlet diagnózisát, véleményezését a megfelelő terápiás terv kialakítását, végrehajtását.
A bőrgyógyászati onkológiában kiemelt jelentőségű a jó iránydiagnózis. A bőrdaganatok többsége jól látható lokalizációban helyezkedik el. Különösösen gyakoriak a bőrdaganatok az arcon. A korai és helyes diagnózis lehetővé teszi a beteg teljes gyógyulását a sebészeti beavatkozást követően.
Az esetek legnagyobb részében egyszerű megtekintéssel, szabad szemmel, illetve dermatoszkóppal (speciális nagyító eszköz) látható jelek elemzése alapján biztonsággal megállapítható a kórisme.
Jóindulatú daganat esetében a beteget szóban és írásban tájékoztatjuk elváltozása természetéről, ha szükséges további ellátásáról. Rosszindulatúság gyanúja esetén a beteget kezelésbe vesszük, ami legtöbbször a tumor sebészi eltávolítását jelenti. A szövettani lelet birtokában állítjuk fel a terápiás tervet, multidiszciplináris onkológiai team munkája során, ahol részt vesz bőrgyógyász, klinikai onkológus, sebész, fej-nyak sebész, sugárterapeuta, patológus, képalkotó diagnoszta. A szakbizottság a bizonyítékokon alapuló orvoslás, nemzetközi és országos szakmai protokoll szerint magas színvonalon, szükség esetén a beteg vizsgálatával – amennyiben betegvizsgálatra nincs szükség – a kezelőorvos által szolgáltatott adatok alapján végzi munkáját. A terápiás javaslatot a kezelőorvos teszi meg. Az onko-team csütörtöki napokon 14.00 órai kezdettel a 8/A épület földszintjén működik Prof.Dr. Liszkay Gabriella osztályvezető főorvos vezetésével, ahová az osztály orvosai utalják be a betegeket.
Az Országos Onkológiai Intézet számos speciális terápiás lehetőséget nyújt, melyet a Bőrgyógyászati Osztályon a beteg aktuális állapotának megfelelően alkalmazunk; általános sebészet, rekonstrukciós sebészet, sentinel nyirokcsomó biopszia, sugárkezelés, gyógyszeres terápia.

Interferon immunterápia

Daganatmentes, megoperált betegek kapják annak érdekében, hogy nem fejlődjön ki áttét. Mellékhatásai közül az influenzaszerű tünetek a legjellemzőbbek. A kezelés beállítása a fekvőbeteg osztályon történik, majd öninjekciózás formájában a beteg otthonában.

Célzott terápia melanomában

Melanomában korábban kemoterápián kívül egyéb kezelési lehetőség nem volt. A molekuláris patológia fejlődése azt eredményezte, hogy sikerült kimutatni a melanoma kialakulásában alapvető fontosságú tumorgenetikai eltérést, a BRAF-mutációt.
2011 óta törzskönyvezett az első célzott terápiaként alkalmazható gyógyszer, ami Amerika után hamarosan Európában, így Magyarországon is elérhetővé vált. A daganatok mintegy felében mutatható ki, a betegek többségénél terápiás választ eredményez. Ha a gyógyszert ugyanezen a jelátviteli úton ható másik gyógyszerrel, MEK-inhibitorral kombinálják, megnövekszik a terápiás válasz százalékos aránya és a túlélés is. Intézetünkben minden lehetőség megvan a BRAF mutáció kimutatására, de egyéb melanoma kialakulásában szerepet játszó mutációk vizsgálatát is elvégezzük, ha ennek klinikai terápiás javallata van. Természetesen ezekért a vizsgálatokért a betegnek nem kell fizetnie, a terápia tervezéséhez napjainkban ez már elengedhetetlen.
A célzott terápiák speciális mellékhatásokkal járnak, de Intézetünkben a mellékhatások kezelése és megelőzése több száz beteg terápiás tapasztalatai alapján napi rutinfeladat.

Immunterápia melanomában

A melanoma és az immunrendszer szerepe évtizedek óta kísérleti- és gyakorlati vizsgálatok középpontjában áll. Az interferon terápiás hatékonysága daganatmentes betegeken bizonyítást nyert, azonban 2011-ig nem volt túlélést meghosszabbító immunterápia áttétes melanomában. Az első gyógyszer az immunellenőrzési ponton hatékonyságot kifejtő anti-CTLA4 az ipilimumab volt. Terápiás válasza alacsony, de arra reagáló betegeknél mintegy 20%-ban három vagy több éves túlélés érhető el. A hatékonyságot előrejelző ún. prediktív laboratóriumi marker nincs. Napjainkra az ipilimumab a terápiában már csak másodvonalban szerepel, kombinált immunterápiában lehet elsővonalban adni, szűk betegcsoportnak, a mellékhatások jelentősek.
Az ipilimumab után az anti-PD1 (programozott sejthalál) elleni immunterápiát fogadták be Amerikában és Európában is. A PD-1 gátlók magasabb terápiás választ, az ipilimumabnál legalább háromszor nagyobb hatékonyságot eredményeznek, autoimmun mellékhatások meglehetősen gyakran jelentkeznek, de ezek kevésbé súlyosak, mint az előző terápiánál voltak. Centrumokban, így országos centrumunkban is Magyarországon valamennyi terápia elérhető. Az új terápiás modalitások segítségével előrehaladott, áttétes melanomában, különösen akkor, ha az áttétes betegség időben kerül felismerésre, több éves túlélés érhető el.

Kemoterápia

Bár az új gyógyszerek birtokában melanomában ritkábban adunk kemoterápiát, a kemoterápiának is szerepe van a betegség kezelésében, vannak esetek, amikor az ún. modern terápiáknál hatékonyabbnak bizonyul.
A melanoma kemoterápiája 1, 3 és 5 napos kezelésben folyik.
Ez sokszor kórházi bennfekvéssel zajlik. A melanomában alkalmazott kezelések általában kevés mellékhatással járnak, hajhullás a legtöbb terápiánál egyáltalán nem fordul elő. A várható mellékhatásokról a betegeket részletesen tájékoztatjuk.

Speciális diagnosztikai és kezelési módszerek melanomában

A melanoma sebészetében forradalminak nevezhető előrelépést jelentett a három évtizede kidolgozott sentinel (őrszem) nyirokcsomó technika. Az eljárás során az elsődleges daganat eltávolításával egyidőben vagy néhány héttel később feltérképezik a nyirokelvezetést és kis sebészi beavatkozással megkeresik azokat a nyirokcsomókat, ahová a nyirokutak a daganattól elvezetnek. Szövettani feldolgozás során kimutathatóvá válik a mikroszkopikus méretű daganatos érintettség is. Ez fontos a kórjóslat szempontjából, valamin a módszer segítségével leszűkíthetjük azoknak a melanomás betegeknek a körét, akiknél el kell távolítani a nyirokrégió fennmaradó nyirokcsomóit is.
Az áttétek korai felfedezésében a fizikális vizsgálat és egyéb képalkotó vizsgálatok mellett bizonyos indikációkban pontos vizsgáló eljárás a PET/CT vizsgálat, amire szükség esetén osztályunk orvosai beteget küldenek.
Agyi áttét esetében, idegsebészeti-sugárterápiás konzílium dönt az ún. stereotaxiás sugársebészet kivitelezhetőségéről. A beavatkozás során az áttétet célzottan, gamma-sugárral elroncsolják a koponya megnyitása nélkül, a környező agyszövet kímélete mellett. A beavatkozást az Országos Idegtudományi Intézet és az Onkológiai Intézet Sugárterápiája közösen végzi.
Az Országos Onkológiai Intézetben új lehetőség szervi áttétek kezelésére a CyberKnife speciális sugárterápia, ami bizonyos esetekben helyettesítheti a műtéti beavatkozást.
Májáttétek kezelésében, a máj szelektív kemoterápiás kezelésére van lehetőség a szervet ellátó artérián keresztül. A módszer lehetővé teszi, hogy az érintett szervben érjen el nagyobb koncentrációt az alkalmazott cytotoxikus szer, ezáltal kisebb dózisok elegendőek, a mellékhatások csökkennek. Egy-egy áttét esetében a daganatot ellátó ér elzárására is lehetőség van. Hasonló módon kezelhetjük a végtagokon jelentkező daganatokat.
Ha a bőrön több metasztatikus tumor vagy sebészileg nem eltávolítható daganat jelentkezik, az utóbbi években új lehetőség az elektrokemoterápia.
Elektrokemoterápia során rövid, magas feszültségű áramimpulzusok segítségével a sejtmembrán átmenetileg átjárhatóvá válik. Ilyen módon számos molekulát lehet közvetlenül a sejtbe juttatni, például daganatos sejtekbe kemoterápiás gyógyszereket (elektrokemoterápia). Számos kemoterápiás készítmény lipofil tulajdonságú és átjut a sejtmembránon keresztül, azonban az elektroporáció jelentősen növeli a tumoros sejten belüli gyógyszerkoncentrációt, így nő a citotoxicitás. Ilyen anyagok a bleomycin, cis- illetve carboplatin. Ezeknél a gyógyszereknél in vitro és klinikai vizsgálatok során is dokumentálták a fokozott citotoxicitást. Számos klinikai vizsgálat során igazolták hatásosságát cutan tumorok, illetve belszervi tumorok cutan áttéteinek kezelése során.

Pszichológiai ellátás az Onkodermatológiai Osztályon

Az Onkodermatológiai Osztályon a nemzetközi irányelveknek megfelelően pszichológus szakember is dolgozik. A multidiszciplináris szemlélet szerint szerveződő beteggondozás, ilyen módon, a kezelőorvos, a nővér, valamint a pszichológus közös team-munkájában valósul meg. A pszichológiai kivizsgálás az osztályra való felvétellel párhuzamosan, nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott, valamint magyar betegcsoportokon is validált kérdőívek segítségével történik. Nagyon fontos figyelembe venni az adott kezelésekhez kapcsolódó pszichológiai mellékhatások tekintetében az aktuális pszichológiai állapotot, hiszen ezen tünetek felerősödése gyakran a terápia megszakítását okozzák és a beteg általános életminőségét is ronthatják.
A szorongás gyakori kísérője az onkológiai kezeléseknek, de és a kórházba kerülésnek (hospitalizáció) szintén jól ismert velejárója. A depresszió diagnózisához szakember szükséges. A lehangoltság mellett, alvási zavarok, a testsúly változásai, fáradékonyság, kedvetlenség is kísérhetik a betegséget. A pszichológiai problémák nem egyik napról a másikra alakulnak ki, ezért különösen fontos lehet a hozzátartozókkal való kapcsolattartás is.
A különböző orvosi kezelések eltérő pszichológiai támogatást indikálhatnak. Minden ellátás egyénre szabottan megvalósuló módon járul hozzá a lelki problémák kezeléséhez, valamint ez által a beteg bio-pszicho-szociális egyensúlyához egyaránt.
Osztályunkon a betegek nem csak a kezelőorvosuktól, hanem melanomára specializálódott, jól képzett, elhivatott és magas szintű, nemzetközileg is elismert tudományos munkát végző pszichológustól is kérhetnek segítséget.

Adatvédelmi beállítások
Honlapunk az ún. sütik segítségével adatokat gyűjt a látogatókról. Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük, miként használják weboldalunkat a látogatók, és hogy jobb használhatóságot biztosítsunk számukra. Az adatokat a weboldal feldolgozza és tárolja, ugyanakkor az adatgyűjtés nem teszi lehetővé, hogy a látogatók személyazonosságát megállapítsuk.

Az adatok feldolgozása során harmadik félként partnereink szolgáltatásait vesszük igénybe (pl. Google Analytics), azonban Ön dönt arról, hogy ki használja az adatait és milyen célra. Tudjon meg többet adatainak feldolgozási módjairól a Sütik fülön és adja meg preferenciáit a Részletek fülben. Később bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja a Sütinyilatkozathoz való hozzájárulását.