Scroll Top
drtarnokiadamdomonkos
Dr. med. habil. Tárnoki Ádám Domonkos

Osztályvezető főorvos

Önéletrajz

ujlakimatyas
Dr. Ujlaki Mátyás

Osztályvezető helyettes

Önéletrajz

nincskep
Dr. Lóránd Ágnes

Röntgen labor részlegvezető

Önéletrajz

dr_barta_zsofia
Dr. Barta Zsófia

Ultrahang részlegvezető

Önéletrajz

dr_toth_eszter
Dr. Tóth Eszter Judit

mammográfia részlegvezető

Önéletrajz

dr_manninger
Dr. Manninger Sándor PhD

CT, MR labor részlegvezető

Önéletrajz

drszavcsur
Dr. Szavcsur Péter

CT, MR labor részlegvezető

Önéletrajz

Radiológia titkárságvezető: Bíró Amália, Filcsik Boglárka, Joó Viktória (GYES). Email: rtg.titkarsag@oncol.hu

Orvosok beosztásai

Nukleáris medicina osztályvezető főorvos:
Dr. Sinkovics István

Főorvos:

Dr. Bidlek Mária
Dr. Bőcs Katalin
Dr. Fehér Terézia
Prof. Dr. Gődény Mária, DSc, az MTA Doktora, korábbi központ-, ill. osztályvezető
Dr. Horváth Katalin, PhD
Dr. Jederán Éva, PhD
Dr. Manninger Sándor, PhD, CT és MR labor részlegvezető
Dr. Lóránd Ágnes, Röntgen labor részlegvezető
Dr. Petri Klára
Dr. Simon Péter
Dr. Szavcsur Péter, intervenciós labor részlegvezető

Adjunktus:

Dr. Andi Judit
Dr. Léránt Gergely, PhD-hallgató
Dr. Tóth Eszter Judit
Dr. Ujlaki Mátyás, osztályvezető-helyettes

Szakorvos:

Dr. Barta Zsófia, ultrahang részlegvezető
Dr. Bata Orsolya
Dr. Csemez Imre, radiológiai tanulmányi felelős, PhD-hallgató
Dr. Csernus Réka
Dr. Heintz Ádám
Dr. Horváth Barnabás
Dr. Kun Sarolt
Dr. Laszip Luca
Dr. Nyemecz Dorottya
Dr. Róna Ágnes
Dr. Somorácz-Kiss Dóra
Dr. Palócz Edina
Dr. Tamás Krisztina

Szakorvos-jelölt:

Dr. Bitai Zsuzsanna
Dr. Perjési Eszter
Dr. Szalontai László, PhD
Dr. Szuák András
Dr. Török Bálint 

Rezidens:

Dr. Almási Mária-Magdolna
Dr. Antal Dóra
Dr. Füssy Péter
Dr. Jánositz Gréta
Dr. Kovács Hunor
Dr. Siket Csaba
Dr. Szabó Gergely, PhD-hallgató
Dr. Szabó István

Vezető asszisztensek:

Fábiánné Kiss Szilvia – központvezető asszisztens
Révész Csilla – röntgendiagnosztika részlegvezető asszisztens
Simonné Muhari Ágnes, Fekete Bernadett – mammográfiás labor részlegvezető asszisztensek
Bauer Andrea – CT, MR labor részlegvezető asszisztens

Történet

1936-ban Eötvös Lóránd Rádium és Röntgen Intézet néven, a Bakáts téren alakult meg az Országos Onkológiai Intézet jogelődje, ahol a korabeli leírások szerint korszerű gépekkel felszerelt röntgen működött. Itt kezdték munkájukat a később ismertté vált radiológusok közül Zsebők Zoltán és Rodé Iván is.

1952 decemberében a volt Siesta Szanatórium helyére, a Ráth György utcába költözött át az Intézet, ekkor kapta jelenlegi nevét is. A “pavilon”-rendszerben működő kórház két épületében egy osztályos és egy ambuláns Röntgen munkahely működött egy-egy felvételi és átvilágító készülékkel. Dr. Wald Béla az intézet igazgatója volt egyben az osztály főorvosa is.
1961-ben dr. Jóna István lett az új főorvos. Az osztály fekvőbeteg részlege ekkor már egy átvilágító és két felvételi helyiségből állt, hagyományos, kézi hívású sötétkamrával. 1968-ig két röntgenorvos és három asszisztens végezte el a napi átlagban 30 beteg vizsgálatát. A járóbeteg részlegen egy átvilágító és felvételi készülékkel dr. Rázmán Hilda főorvos és egy Rtg. asszisztens naponta 20 beteget vizsgált meg. Ebben az időben indították el a lymphográfiás vizsgálatokat. Dr. Lengyel Zoltán – műtősnői segítséggel – több száz daganatos beteg nyirokcsomóinak vizsgálatát végezte el. A 60-as évek elejétől kezdődtek a mammográfiás vizsgálatok. Abban az időben még nem volt az országban speciális, emlővizsgálatra szerkesztett berendezés (mammográfiás készülék), így egy kissé átalakított hagyományos Rtg. felvételi készüléket használtak felező transzformátor közbeiktatásával, házilag gyártott, hosszú komprimáló tubussal, úgynevezett ipari röntgenfilmre – kazetta és erősítőfólia nélküli, fénymentesen lezárt – filmre exponálva.

1974. márciusától dr. Liszka György vette át az osztály vezetését. Az orvosok létszáma ötre, az asszisztenseké nyolcra emelkedett. Új Rtg. gép beszerzésére még nem volt lehetőség, de megvásárolták az első automata előhívó berendezést, egy Pediter X3 készüléket, mely a folyamatosan növekvő számú felvételek előhívásában nagy segítséget jelentett az asszisztenseknek.
1977-ben alakult meg az egységes Röntgendiagnosztikai Osztály, a betegellátást a személyzet heti váltásban végezte a járó és fekvőbeteg ellátó részlegekben. Ebben az évben egy TUR-DG 40 típusú mammográfiás készüléket kapott az osztály. Megváltozott az emlőfelvételek minősége, így a diagnosztika is hatékonyabbá válhatott. Rövid ideig kísérleteztünk lemeztermográfiás emlővizsgálattal is, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az intézet cytológiai osztályával együttműködve elkezdtük a tapintható elváltozások ún. “vakon” végzett tűszúrásos mintavételét, így indult a komplex emlődiagnosztika. Ezekben az években UV-56-os átvilágítóra, és EDR 750-re cserélték a felvételi készülékeket.

1986-ban egy új, önálló épülettel bővült osztályunk, melyben a MEDICOR által forgalmazott CT készülék telepítésével kezdhettük meg a CT vizsgálatokat. Visszatekintve az ekkor készült vizsgálatok minőségére, bizony igen gyenge volt, de számunkra az új technikával való ismerkedést, a metszeti képalkotás lehetőségét adta. 1988-ban elkészült az új diagnosztikai tömb. Harmadik emeletén kapott helyet a Radiológiai Diagnosztikai Osztály, melyben négy felvételi, két átvilágító, két ultrahang, egy mammográfiás vizsgálóhelyiséget alakítottak ki. A Rtg. gépek továbbra is MEDICOR gyártmányúak, de már testrészválasztó automatikával felszereltek. Az ultrahang vizsgálókba Hitachi készülékeket kaptunk, lapfilmre történő archiválási lehetőséggel. Ettől kezdve a daganatos betegek hasi szerveinek első vizsgálatát – akár panaszmentes, akár kezelések alatti időben – ultrahanggal végezzük.
A hasi ultrahang vizsgálatok bevezetésével a cholecystográfia, lymphográfia mint vizsgálómódszer, intézetünkben megszűnt. A filmarchívumot a több évtizedes gyakorlathoz képest korszerűbbé tettük egy elektromosan működő, gördíthető, nagy kapacitású polcrendszerrel.

1990-ben korszerű, stereotaxiás rátéttel is rendelkező General Electric mammográfiás készülék került az osztály birtokába. Saját szervezésben indítottuk el az emlőszűrést. Nagy létszámú női dolgozókat alkalmazó gyárakat, üzemeket kerestünk fel (pl. Tiszai Vegyikombinát, Ercsi Cukorgyár), kapcsolatba léptünk körzeti orvosokkal, valamint a XIII. kerületi onkológiai gondozóval. A készülék lehetővé tette a jó minőségű, többirányú, valamint nagyított emlőfelvételek elkészítését. A stereotaxiás rátét segítségével – az ultrahang-vezérlés mellett – a Rtg- vezérelt vékony és vastagtű biopsiás vizsgálatokat is bevezettük. 1996-ban Világbanki segítséggel önálló mammográfiás szűrőállomást alakítottak ki Siemens 3000 típusú készülék felszerelésével.
1990. végén a régi, igen gyenge minőségű CT készüléket egy Simens Somatom CR-re cserélték, mellyel már több beteget, sokkal jobb technikai feltételekkel lehetett megvizsgálni. Ebben az évben kaptuk meg a Siemens Angioskop D40 típusú berendezésünket is. Egy orvossal és rtg. műtős szakasszisztenssel elindultak az angiográfiás vizsgálatok. A Rtg. osztály létszáma jelentősen nőtt, 13 orvos, 25 asszisztens, három üzemeltető mérnök és két adminisztrátor dolgozott az osztály különböző részlegein. 20 év alatt a betegforgalom is sokszorosára növekedett. 1994-ben a hagyományos diagnosztika, mammográfia, az ultrahang és a CT vizsgálatok összes betegforgalma 39594 volt.

1997. január 1.-től dr. Gődény Mária az osztály vezető főorvosa. Az elmúlt két évtizedben jelentős változások történtek az osztály életében. Új, korszerűbb, digitális képtárolásra is alkalmas átvilágító készülék és három korszerű, digitális felvételi munkahely telepítésére került sor. Megújultak az UH készülékek. 1999. őszén átépítésre került a CT Labor épülete, (18-as épület) hogy helyet tudjunk biztosítani az első MRI készülékünknek is. Pályázattal, 2012-ben osztályunk új angiográfiás készüléket (ARTIS, DSA) kapott, amely az onkológiai betegellátásban igen fontos therápiás feladatot lát el. 2013-ban új (Discoveri MR750W 3,0T) 3 teslás MRI készülékre cserélték a régit. 2015-ben megtörtént a CT (új GE 128 detektoros) cseréje és egy második CT-t (Siemens 64 detektoros) is telepítettek.
Az emlődiagnosztika (mammográfia, emlő ultrahang) és az emlőszűrés 2012-ben költözött át a 14-es épület 1. emeletére, ahol korszerűen kialakított betegváró és vizsgáló helyiségek várják a pácienseket. 2015-ben mindkét mammográfiás készülékünket korszerű, digitálisra cserélték.

Az elkészült vizsgálatok leletezése számítógépes program segítségével történik. Időrendi sorrendben lehívható a betegek összes, Intézetünkben történt vizsgálata. Munkánk során meg kell találnunk mind a daganatos, mind a más jellegű kóros elváltozásokat. Jelentős szerepünk van a diagnózis felállításában, a daganatos betegség stádiumának meghatározásában, a kezelések hatékonyságának értékelésében. Részt veszünk a tünet és panaszmentes betegek szűrésében, elsősorban a szervezett lakossági emlőszűrésben.
2004-ben nagyszabású, komoly anyagi áldozatot kívánó terv részeként sikerült kialakítani, majd 2011-ben tovább bővíteni és korszerűsíteni a digitális képátviteli és archiváló (PACS) érzékelő rendszert.

Általános tudnivalók

A képalkotó eljárások alkalmával különböző hullámtermészetű sugárzásokat veszünk igénybe, ezek segítségével tesszük láthatóvá az emberi szervezetet és kimutathatóvá a daganatot. Ezek a sugárzások különböző hullámhosszúságú és rezgésszámú elektromágneses sugárzások. Az elektromágneses sugár az emberi test vizsgált régióján áthalad vagy visszaverődik, tulajdonsága megváltozik, mely változás a sugárzott testrész régiójának összetételével, szerkezetével arányos. Az emberi szervezetből kilépő jeleket felfogjuk, feldolgozzuk, képet alkotunk belőle. A képalkotás tehát a láthatatlan kölcsönhatásnak a láthatóvá tétele, – átvilágító ernyőn, röntgenfilmen, TV ernyőn. A képalkotó vizsgáló módszerek feladata, hogy megtalálják vagy kizárják a daganatos elváltozást, ezáltal meghatározzák a betegség stádiumát.

 Segítenek a kezelési mód megválasztásában, mivel pontos információt nyújtanak az elváltozás méretéről, elhelyezkedéséről, kiterjedéséről. Részt vesznek a kezelés hatékonyságának vizsgálatában, a terápia utáni beteg-követésben is, annak érdekében, hogy korán találjuk meg a daganatot, ha visszatér. Ha sugárkezelés a választott kezelési forma, a tervezett sugármennyiség daganatra való célzásában és elosztásában nyújtanak segítséget.

Szövettani pontosságú értékelés egyik képalkotó módszertől sem várható, de bizonyos esetben lehet következtetni a folyamat jó-, vagy rosszindulatú jellegére. Az esetek egy részében van mód arra, hogy képalkotó módszerekkel vezérelve sejt-, vagy szövetmintát vegyünk.

A daganatok megítélésére a napjainkban már digitális adatokat szolgáltató hagyományos röntgenvizsgálatok mellett előtérbe kerültek a komputeres réteg képalkotó módszerek, az ultrahangvizsgálat (UH), a komputer tomográfiás (CT), valamint a mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálat. érfeltöltéses vizsgálattal (angiográfia) a daganat érellátásáról szerzünk adatokat, és bizonyos esetben az elváltozások éren keresztüli célzott gyógyszeres (citosztatikus) kezelése is lehetővé válik.
A képalkotó vizsgálatok a kezelőorvos javallata alapján készülnek. 

A helyes végleges diagnózis csakis a kezelőorvos, és a diagnosztika együttműködésével állítható fel. Ezért, ha önnek bármilyen panasza jelentkezik, vagy betegséggel kapcsolatos gyanúja merül fel, kérjük, hogy először kezelőorvosát keresse fel. Ha még nincs kezelőorvosa, először a háziorvos irányítása alapján a megfelelő szakorvosi rendelésen jelentkezzen, hogy a megfelelő vizsgáló módszert válasszák ki. Különösen a sugaras vizsgálatok esetében fontos a körültekintő mérlegelés, hogy elkerüljük az adott esetben nem célravezető, indokolatlan vizsgálatokat, és hogy a legnagyobb hatékonysággal, és a legrövidebb időn belül juthassunk pontos diagnózishoz.

Osztályunkon minden vizsgálatot előjegyzés alapján végzünk, természetesen a sürgősségi vizsgálatok soronkívüliséget élveznek. A vizsgálatok 8 órakor indulnak, kivéve a CT és az MRI, ahol már 7 órától folynak a vizsgálatok.
Bizonyos vizsgálatokhoz szükséges az ön írásos beleegyezése, ennek során tájékoztatjuk a felmerülő esetleges kockázatról is. Amennyiben valamely részlet nem világos ön előtt, kollégáinkkal minden felmerülő problémát megbeszélhet.

Nőbetegeink mindig előre jelezzék, ha terhesek!
Az előző vizsgálatok leleteit mindig hozza magával, lehetőség szerint a korábbi filmeket is.

A vizsgálat eredményét minden esetben leletben közöljük, melyet indokolt esetben, a röntgenfelvétel, átvilágítás, ultrahang, mammográfia után közvetlenül a vizsgálat után, egyébként a vizsgálat bonyolultságától, a konzultáció igényétől függően másnap, vagy néhány napon belül készítünk el, CT, MR, angiográfiás vizsgálatoknál 5 munkanapon belül készítünk el.

Mindent elkövetünk, hogy az előjegyzésben vállalt időpontot betartástsuk, de részben az előre nem látható sürgős vizsgálatok, részben a vizsgálat közben felmerülő nehézségek miatt csúszás gyakran előfordul, ezért szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Adatvédelmi beállítások
Honlapunk az ún. sütik segítségével adatokat gyűjt a látogatókról. Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük, miként használják weboldalunkat a látogatók, és hogy jobb használhatóságot biztosítsunk számukra. Az adatokat a weboldal feldolgozza és tárolja, ugyanakkor az adatgyűjtés nem teszi lehetővé, hogy a látogatók személyazonosságát megállapítsuk.

Az adatok feldolgozása során harmadik félként partnereink szolgáltatásait vesszük igénybe (pl. Google Analytics), azonban Ön dönt arról, hogy ki használja az adatait és milyen célra. Tudjon meg többet adatainak feldolgozási módjairól a Sütik fülön és adja meg preferenciáit a Részletek fülben. Később bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja a Sütinyilatkozathoz való hozzájárulását.