Szelenofehérje Kutató Osztály


Prof. Elias Arnér

Osztályvezető
Önéletrajz

Dr. Sziber Zsófia

Laboratóriumi vezető
Önéletrajz

Dr. Cserhalmi Marcell

Biokémikus
ÖnéletrajzAz Osztály munkatársai

Prof. Elias Arnér

Osztályvezető

e-mail: elias.arner@ki.se 

tel: +46 - 8 - 5248 69 83 (KI iroda) 


Dr. Sziber Zsófia

Laboratóriumi vezető

e-mail: sziber.zsofia@oncol.hu

tel: +36-1-224-8600 / 1350


Dr. Cserhalmi Marcell

Biokémikus

e-mail: cserhalmi.marcell@oncol.hu

tel: +36-1-224-8600 / 1353Az Osztály kutatási tevékenysége

A Szelenofehérje Kutató Osztály 2020-ban, mint új kutató laboratórium alakult meg az Országos Onkológiai Intézetben, melynek célja a szelenofehérjék egészséges és kóros folyamatokban betöltött szerepének és jelentőségének vizsgálata. Az Osztály létrehozására az Országos Onkológiai Intézet Elias Arnér professzort kérte fel a stockholmi Karolinska Intézetből, aki világszerte elismert a szelén tartalmú fehérjék kutatásában. A professzor egyidejűleg fenntartja a Karolinska Intézetben betöltött pozícióját, mialatt részidőben tagja az Országos Onkológiai Intézetnek is, mint a Szelenofehérje Kutató Osztály vezetője. Az Osztály kutatási munkája így szorosan kapcsolódik Elias Arnér professzor svédországi tevékenységéhez, mindemellett a munkatársak és a kutatási ötletek cseréje is megvalósulhat a két helyszín között.


Kutatási tevékenységünk bővebben az Osztály angol nyelvű honlapján tekinthető meg az alábbi linken:

https://onkol.hu/department_of_selenoprotein_research/?lang=en


Prof. Elias Arnér által vezetett stockholmi laboratórium kutatási tevékenységéről további információ a következő linken érhető el:

https://ki.se/en/mbb/elias-arner-research-group.


Prof. Elias Arnér közleményei az alábbi honlapon tekinthetők meg:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/elias.arner.1/bibliography/public/.
Kutatásunk elsődleges célja és jelentősége

Kutatásaink középpontjában a szelén tartalamú fehérjék funkcióinak, és azok egészséges, illetve kóros, elsősorban rákos folyamatokban gyakorolt hatásainak vizsgálata áll azzal a céllal, hogy redox zavarokat célzó terápiás módszerek és új alkalmazások fejlesztése valósulhasson meg rekombináns szelenofehérjékre alapozva. Az alábbi kérdések megválaszolását tűztük ki célul:

    Hogyan lehet nagy hatékonysággal szelenofehérjéket előállítani úgy, hogy mindez elősegítse molekuláris mechanizmusuk és funkcióik mélyebb megértését?

    Milyen szerepet játszanak az egyes szelenofehérjék rákos folyamatokban, és hogyan lehet felhasználni egyedülálló biokémiai tulajdonságaikat a rák gyógyításában?


+36 (1) 224 8600