SUGÁRTERÁPIÁS KÖZPONT
KLINIKAI SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS ONKOCYTOGENETIKAI OSZTÁLY


dr. POLGÁR CSABA Prof.

központvezető főorvos

Önéletrajz
DR. JURÁNYI ZSOLT RÓBERT

osztályvezető főorvos

Önéletrajz

A jelenlegi Klinikai Sugárbiológiai és Onkocytogenetikai Osztály elődje 1994. június 1-én alakult meg, az osztály 2012 óta a Sugárterápiás Központ részeként működik. Tevékenységi területei közé tartozik:

• a sugárveszélyes munkahelyeken dolgozók preventív célú citogenetikai szűrése
• egyes hematológiai betegségek diagnosztizálásának elősegítése
• klinikai vizsgálatokban való részvétel
• in vitro sugárbiológiai kutatások folytatása.

Citogenetikai szűrés

Az ionizáló sugárzás (és egyes kémiai vegyületek) hatására az emberi test sejteiben található kromoszómákban (melyeket a genetikai információt hordozó DNS alkot) szerkezeti változások következnek be. Ezek megfelelő laboratóriumi eljárásokkal fénymikroszkópban láthatóvá tehetők, mennyiségük és súlyosságuk is megítélhető. Az elváltozások száma és jellege alapján becsülhető a szervezetet ért sugárdózis nagysága.

Hematológiai diagnosztika

A szervezetben a csontvelőben történik az oxigénszállítást végző vörösvértestek, az immunitást biztosító fehérvérsejtek és a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék termelődése. Bizonyos esetekben ezek a folyamatok jelentősen lelassulnak, aminek következtében aplasztikus anémiának nevezett állapot lép fel. Ilyenkor csontvelő átültetést kell végrehajtani, de előtte a beteg maradék, még működő csontvelő állományát el kell pusztítani, ami a betegség egyes formáiban halálhoz vezethet. Ezek a kockázatos betegek kiszűrhetők kromoszóma analízis segítségével és megelőzhető náluk a végzetes esemény bekövetkezte.

Klinikai kutatás

Vizsgálatainkban nyomonkövetjük, hogy a kromoszóma aberrációk gyakorisága hogyan változik sugárterápiában részesülő prosztata és tüdő karcinómás betegeknél valamint, hogy gyakoriságuk arányban áll-e a késői mellékhatások előfordulásával. Ezek az információk nem csak az érintett betegek jobb nyomon követését (mellékhatás szűrését) teszik lehetővé, de az egyéni sugárérzékenységről is adatokat szolgáltatnak.

Prosztata tumoros betegek immunológiai karakterizálása

Számos daganat esetében a progresszióval együtt jár az immunrendszer csökkent működése, krónikus gyulladás kialakulása, vagy a kettő együtt. Vizsgálatunkban a daganat ellenes immunválasz hatékonyságát, illetve a csökkent immunműködés mértékét mérjük prosztata daganatos betegekben különböző sugárterápiák megkezdése előtt, alatt és után, több időpontban. A vizsgálatokat az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság Sugárorvostani Osztály, Sejt- és Immun-Sugárbiológiai Csoportjával együttműködésben végezzük.