Az alábbiakban szeretnénk a Daganatsebészeti Központ osztályainak, részlegeinek munkáját bemutatni. Az ismertetett adatok mögött a sebészet 42 szakdolgozójának felelősségteljes, helyenként embert próbáló munkája áll, betegeink szolgálatában. Célunk, hogy a felsoroltak segítsék az Ön tájékozódását és megkönnyítsék elérhetőségünket.

Igyekeztünk hangsúlyozni azon speciális szakterületek, amelyekben az elmúlt évtizedekben kiemelkedő gyakorlatra tettünk szert, illetve az Intézetünkben biztosított komplex onkológiai ellátás keretein belül a nemzetközi elvárásoknak megfelelő XXI. századi sebészi megoldásokat tudunk biztosítani.

Osztályainkon ágyhoz kötött betegeinknek lehetősége nyílik római katolikus, református evangélikus lelki gyakorlatra, valamint saját szervezésben a Magyarországon engedélyezett bármilyen egyházi felekezeti gyakorlatra.

Kapcsolat

1525. Budapest Pf.21. (XII. Ráth György u.7-9) 3-as épület Daganatsebészeti Központ

+36 1 224 8600 8250

+36 1 224 8765

Országos Onkológiai Intézet Általános és Mellkassebészeti Osztályának korábbi vezetői és orvoskollégái

Az osztály megalapítása óta jelentős helyet foglalt el a magyar sebészetben, amelyet az osztály vezetésével megbízott nagyhírű sebészek fémjeleznek:
• 1952-1955. Prof. Dr. Hüttl Tivadar
• 1956-1970. Prof. Dr. Prochnow Ferenc
• 1970-1977. Prof. Dr. Póka László
• 1977-1997. Prof. Dr. Besznyák István
• 1998-2008 Dr. Köves István Ph.D
• 2008-2009 Dr. Vámosi-Nagy István Ph.D
• 2009-2013 Prof. Dr. Tóth László
• 2013-2014 Dr. Rényi-Vámos Ferenc Ph.D
• 2014- Dr. Mátrai Zoltán Ph.D

Az osztály hírét és szakmai tekintélyét emelő kollégák az elmúlt évtizedekben

Prof. Dr. Balogh Ádám, Dr. Daubner Kornél, Dr. Dubecz Sándor, Dr. Kovács Tibor, Dr. Molnár László, Dr. Péley Gábor, Dr. Rahóty Pál, Dr. Rónay Pál, Dr. Svastics Egon

A Daganatsebészeti Központ szerkezete, osztályok, részlegek

Az Országos Onkológiai Intézet Általános és Mellkassebészeti Osztálya több évtizedes eredményes munkát követően, válaszul a kor szakmai kihívásaira 2012. március 1-én mind szervezetileg, mind a sebészet épületét, műtői kapacitását tekintve jelentős megújuláson ment keresztül.

Az intézet sebészeti egysége új névvel, mint Daganatsebészeti Központ jelent meg, jól mutatva, hogy a jövőben a különböző daganatos megbetegedések sebészeti ellátása szakterületek szerint történik. Tekintettel arra, hogy az Intézet a daganatos megbetegedések teljes spektrumának sebészi ellátását biztosítja, az orvostudomány fejlődése, a műtéti eljárások egyre precízebbé válása, a speciális felkészültség igénye valamint a csúcstechnikát jelentő eszközök alkalmazása indokolta a szakterületek elkülönült megjelenítését, a nemzetközi komprehenzív onkológiai centrumok szervezeti felépítésének megfelelően. A szakmai specializáció elősegítésével biztosítható a további évtizedekben is, hogy az Intézethez forduló betegek a világviszonylatban is legkorszerűbb sebészeti ellátásban részesülhessenek.

A Daganatsebészeti Központ az Európai Unio Közép Magyarországi Onkológiai Centrum Fejlesztési Pályázata révén épületében, hotel szolgáltatásában és műtőiben is megújult, betegeink minél színvonalasabb és kényelmesebb ellátását célozva. Az új épületben betegeink elhelyezése 3 szinten, 1-3 ágyas légkondicionált szobákban történik, saját fürdőszobával, WC-vel, étkezővel, társalgóval, emeletenként külön kötöző és betegvizsgáló helységekkel és nem utolsó sorban gyönyörű kilátással a már megszokott ősfás parkkal körülvéve. Fotó Az Intézet kiemelt célja, hogy betegeink komfortfokozatát növeljük, ezzel döntő részben teljesült.

Sebészetünk 6 teljesen új építésű, a kor szakmai és technikai elvárásainak mindenben megfelelő, világszínvonalú műszerekkel felszerelt műtővel gazdagodott. Két régi műtőnket felújítást követően vesszük ismételten használatba. A megsokszorozott műtői kapacitás alapján a mellkassebészet, a rekonstrukciós sebészet, a máj és hasnyálmirigy sebészet valamint az urológiai sebészet területén jelentős fejlődés következett be, az adott szakterület egész hazai ellátásában éreztetve hatását.

Daganatsebészeti Központ Titkárság

Titkárságvezető : Szilágyi Erika
Tel: 224-8600/3679
FAX: 224-8665
Email: szerika@oncol.hu

Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály adminisztráció:

Osztályvezetői titkárság: Szilágyi Erika
Tel: 224-8600/3679
Besnyő Dóra
Tel: 224-8600/3797

Hasi Sebészeti Osztály adminisztráció:

Melczner Júlia
Tel: 224-8600/3784

A Daganatsebészeti Központ szakképzett nővérei igyekeznek a legmagasabb szintű szakmai és emberi elvárásoknak megfelelően az ápolási feladatokat elvégezni. Betegeink gyógyulásában a műtéti ellátást követően kiemelkedő szerep jut a megfelelő ápolásnak.

Műtőink szakszerű, aszeptikus működtetése, és a magas technikai ismereteket szükségeltető legmodernebb műszaki eszközök pontos üzemeltetése magasan képzett műtősnőink és tapasztalt műtőssegédeink áldozatos munkájának eredménye.

A Daganatsebészeti Centrum és fekvőbeteg osztályainak-, részlegeinek kapacitásai

Fekvőbeteg részleg

Bp. XII. Ráth György u.7-9. 3. épület
• 78 ágy
• 8 műtő
• 4 kötöző
• 1 stomaterápiás rendelő (járóbeteg ellátásként is)

Járóbeteg részleg

Asszisztensnők

Fekete Jánosné Tel: +36 1 224-8600/ hétfő- 1262, kedd- 1265, szerda- 1262, csütörtök- 1265 péntek 1263- ös mellék

Herczegné Busi Márta Tel: +36 1 224-8600/ hétfő-1263-1265, kedd-1263, szerda-1263, csütörtök-1262, péntek -1262-es mellék

Gál-Polgár Krisztina Tel: +36 1 224-8600 /hétfő-1265, kedd-1262, szerda 1265, csütörtök- 1263, péntek -1262-as mellék

Ambuláns kötöző nővér és műtősnő: Rácz Andrea Tel: +36 1 224-8600/3320 Bp. XII. Kékgolyó u. 13. D épület 2. emelet 208, 210, 212, 237-szoba / rendelők

A sebészeti szakrendelések minden szakterületen hétfőtől péntekig 8-14 között, három rendelőben történik. Az első jelentkezéskor az ambulancia betegfelvételi részlegén kell először megjelenni.

Bejelentkezés illetve előjegyzés a +36 1 224-8600 szám hívásával a 1262, 1263 2727, 1265-ös melléken illetve a betegfelvételi osztályon történik.

Rendelési idők:

Hétfő: Dr Mészáros Péter
Kedd: Dr Farkas Emil, Dr Mátrai Zoltán, Dr Tóth László, Dr Oláh Gergely
Szerda: Dr Mersich Tamás, Dr Kelemen Péter
Csütörtök: Dr Sztipits Tamás, Dr Sávolt Ákos
Péntek: Dr Dubóczki Zsolt, Dr Újhelyi Mihály, Dr Szollár András

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése. Hazánkban évente mintegy 7300-7500 új tumor kerül diagnosztizálásra. Az Országos Onkológiai Intézet a hazai emlőrák onkológia vezető centruma, komplex, ún. multidiszciplináris ellátást biztosítva. Sebészetünkön az elmúlt évtizedekben egyre magasabb számban történtek emlőműtétek, az utóbbi években meghaladva az évi 1000 primer emlőműtétet, ami az összes hazánkban végzett emlőműtét 12-15%-át jelenti. A rosszindulatú lágyrész daganatok (sarcomák) jelentősen ritkábban előforduló daganatok, de sokszor agresszív klinikai viselkedésük speciális szakmai megközelítést igényel. Intézetünk Dermato-onkológiai centrumának elsődleges szakmai profilja alapján a növekvő gyakoriságú melanoma malignum bőrdaganat multidiszciplináris ellátásának részeként évente mintegy 400 műtétet végzünk ebben az indikációs körben.

Az emlődaganatok sebészete az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül. A 80-as évek második felében az Intézet sebészeti osztálya Besznyák István Professzor Úr vezetésével játszott úttörő szerepet az akkor még hagyományos teljes emlőeltávolítással szemben az emlőmegtartó műtétek hazai elterjesztésében. Napjainkra a lakossági emlőrák szűrés elterjedésével döntően ilyen emlőmegtartó műtéteket tudunk végezni, az emlő sugárkezelésével egészítve ki a beavatkozást.

A kilencvenes évek végén szintén az Intézet emlősebészete járt élen a hónalji nyirokcsomók rutin sebészi eltávolítását megelőző ún. őrszem nyirokcsomó technika meghonosításában. Napjainkra évi mintegy 550 ilyen minimál-invazív beavatkozást végzünk emlősebészetünkön, megelőzve ezzel a nyirokcsomók eltávolításából eredő nem kívánt szövődményeket, mint a rettegett nyiroködémát a karon. Sebészi tevékenységünk eredményeit tudományos igényű feldolgozásokat követően hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban és kongresszusokon mutatjuk be.

A XXI. században az emlősebészet új korszaka virradt fel, az ún. onkoplasztikus emlősebészeté, ami betegközpontú ellátást megvalósítva a tumornak megfelelő radikális onkológiai sebészi eltávolítását egyesíti az emlő azonnali vagy halasztott plasztikai rekonstrukciójával. A speciális műtéti technikákat és felkészültséget igénylő beavatkozásokkal a daganat gyógyítása mellett a teljes értékű ember és nő pszichés rehabilitációja is kiemelt fontossággal bír az onkoplasztikus emlősebészetben, a nőiességet legjobban szimbolizáló szerv rekonstrukcióját szem előtt tartva.

Intézetünk 2012. március 1-jén a nemzetközi tendenciáknak megfelelően létrehozta az elkülönült Emlő és Lágyrészsebészeti Osztályt. A Magyarországon az elsők között kialakított specializált sebészeti osztály orvosai az emlő és lágyrész valamint bőrdaganatok modern műtéteiben és az elméleti onkológiában is magas szintű képzettséggel és nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az emlő és lágyrész sebészek általános sebészi, klinikai onkológiai szakvizsgával és az European Society of Surgical Oncology „Onkológus sebész” és „Emlő sebész” minősítésével is rendelkeznek. Mindhárom szakterületen szoros együttműködést folytatunk intézetünk Rekonstrukciós részlegének plasztikai sebészeivel.

A több szakterület bevonását igénylő eredményes kezeléseket, -rendszeres külföldi tanulmányutak tapasztalataival frissítve, az emlőrák-, lágyrész tumor, és dermato-onkológiai multidiszciplináris bizottságok döntései alapján folytatjuk. Eredményeinket hazai és nemzetközi folyóiratokban és kongresszusokon mutatjuk be.

Dr. Sávolt Ákos Ph.D. osztályvezető főorvos - Önéletrajz
Dr. Farkas Emil főorvos - Önéletrajz
Dr. Kelemen Péter Bertalan főorvos - Önéletrajz
Dr. Újhelyi Mihály Ph.D. főorvos - Önéletrajz
Dr. Szollár András adjunktus - Önéletrajz

Rekonstrukciós részleg

Napjainkban az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet a modern onkológia, a daganatok multidiszciplinális kezelésének fontos területe. A daganatok komplex kezelésében elért eredményes gyógyszeres kezelések ellenére, ma még és valószínűleg a XXI. század első felében a tumor sebészi eltávolítása marad a gyógykezelés egyik leglényegesebb eleme. Az onkológus sebész távolítja el a daganatot, a plasztikai sebész a környezetből vagy a műtéti területtől távoli testtájról pótolja a hiányzó szöveteket. Ez az együttműködés kitágítja a tumor eltávolítás onkológiai lehetőségeit, a korábban inoperábilisnak tartott daganatok eltávolítását is lehetővé teszi. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet lehetővé teszi az extrém nagyságú daganatok maradéktalan eltávolítását, biztosítja a feszülésmentes sebzárást, a testüregek zárását, pótolja a hiányzó bőrt, zsírszövetet, izmot vagy csontot. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet a műtéti beavatkozások összekapcsolásakor helyreállítja a működést, pótolja a hiányzó szöveteket és gondoskodik az emberi test arányainak, szimmetriájának helyreállításáról is.

Az OOI-ben az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet tevékenységének fő területe a daganat miatt eltávolított emlő pótlása. A helyreállító műtétekre sor kerülhet azonnal a daganat eltávolítása után vagy később a daganat komplex kezelésének befejezését követően. A legkorszerűbb plasztikai sebészeti műtéti módszerekkel, az emberi test saját szöveteinek felhasználásával vagy szilikon implantátummal pótolható, a teljesen vagy részben eltávolított emlő. Helyreállítható az eltávolított emlő domborulat és kialakítható az emlőbimbó is. Szükség esetén javítható az emlők szimmetriája az ép oldali emlő formálásával, nagyobbító vagy kisebbítő műtétével.

Onkológiai helyreállító plasztikai sebészetre van szükség azokban a műtétekben, amikor a nagyméretű tumor resectió következtében a szövetek pótlása hagyományos módszerekkel nem végezhető el. Amikor a testüregek zárása, életfontosságú anatómia képletek fedése szükséges vagy a hiányzó működés helyreállítása speciális szövetátültetést igényel. A mikrosebészeti módszerekkel átültetett szövet nemcsak pótolja a hiányt (izom, bőr, csont) hanem a mikró- érvarratok segítségével javítja a befogadó terület vérkeringését, biztosítja az átültetett szövetek optimális vérellátását.

A korszerű koordinált és multimodális onkológiai gyógykezelés számos szakterület együttműködésére épül. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet, a korszerű onkológiai szemlélet és gyakorlat integrált része, a daganat eltávolítása után nemcsak pótolja a szöveteket, hanem törekszik az emberi test szépségének és természetes arányainak helyreállítására is.

Dr. Sávolt Ákos Ph.D. osztályvezető főorvos - Önéletrajz
Dr. Kelemen Péter Bertalan főorvos - Önéletrajz

+36 (1) 224 8600
Megszakítás