DAGANATSEBÉSZETI KÖZPONT
EMLŐ-LÁGYRÉSZ DAGANATSEBÉSZETI OSZTÁLY


dr. SÁVOLT ÁKOS

központvezető főorvos

osztályvezető főorvos

Önéletrajz


Az alábbiakban az Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti központjának Emlő- és Lágyrész Daganatsebészeti Egységét szeretnénk bemutatni melyet joggal mondhatjuk, hogy az ország egyik kiemelkedő intézménye, mely a korszerű kezelésekeket hivatott biztosítani minden betege számára.

Mi történik? Hogyan? Merre? Kihez? Miért? ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre próbálunk választ adni, illetve egy képet arrol, hogy amikor Ön, egy családtagja, vagy ismerőse egy ilyen helyzetbe kerül, hogy egy daganatos betegséggel kell szembenéznie, megtalálja a számára legmegfelelőbb kezelést szakembereink álltal.

 

Célunk, hogy tudja, hogy hova jön, illetve, hogy segítsük az Ön tájékozódását és megkönnyítsük elérhetőségünket. Szeretnénk egy képet adni Önöknek, arról, hogy az intézetünk több évtidezedes fejlődése során, hogyan jutott el oda, hogy megalakuljon Magyarország első Emlő- és Lágyrész Daganatsebészeti részlege, ahol az intézmény összes szakdolgozója felelősségteljes, helyenként embert próbáló munkája áll, betegeink szolgálatában.

 

Az sebészeti osztály megalapítása óta jelentős helyet foglalt el a magyar sebészetben, amelyet az osztály vezetésével megbízott nagyhírű sebészek fémjeleznek:
• 1952-1955. Prof. Dr. Hüttl Tivadar
• 1956-1970. Prof. Dr. Prochnow Ferenc
• 1970-1977. Prof. Dr. Póka László
• 1977-1997. Prof. Dr. Besznyák István
• 1998-2008 Dr. Köves István Ph.D
• 2008-2009 Dr. Vámosi-Nagy István Ph.D
• 2009-2013 Prof. Dr. Tóth László
• 2013-2014 Dr. Rényi-Vámos Ferenc Ph.D
• 2014-2022 Dr. Mátrai Zoltán Ph.D

  • 2022- Dr. Sávolt Ákos Zoltán Ph.D

Az osztály hírét és szakmai tekintélyét emelő kollégák az elmúlt évtizedekben

Prof. Dr. Balogh Ádám, Dr. Daubner Kornél, Dr. Dubecz Sándor, Dr. Kovács Tibor, Dr. Molnár László, Dr. Péley Gábor, Dr. Rahóty Pál, Dr. Rónay Pál, Dr. Svastics Egon

 

Az Országos Onkológiai Intézet Általános és Mellkassebészeti Osztálya több évtizedes eredményes munkát követően, válaszul a kor szakmai kihívásaira 2012. március 1-én mind szervezetileg, mind a sebészet épületét, műtői kapacitását tekintve jelentős megújuláson ment keresztül.

Az intézet sebészeti egysége új névvel, mint Daganatsebészeti Központ jelent meg, jól mutatva, hogy a jövőben a különböző daganatos megbetegedések sebészeti ellátása szakterületek szerint történik. Tekintettel arra, hogy az Intézet a daganatos megbetegedések teljes spektrumának sebészi ellátását biztosítja, az orvostudomány fejlődése, a műtéti eljárások egyre precízebbé válása, a speciális felkészültség igénye valamint a csúcstechnikát jelentő eszközök alkalmazása indokolta a szakterületek elkülönült megjelenítését, a nemzetközi komprehenzív onkológiai centrumok szervezeti felépítésének megfelelően. A szakmai specializáció elősegítésével biztosítható a további évtizedekben is, hogy az Intézethez forduló betegek a világviszonylatban is legkorszerűbb sebészeti ellátásban részesülhessenek.

 

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése. Hazánkban évente mintegy 7300-7500 új tumor kerül diagnosztizálásra. Az Országos Onkológiai Intézet a hazai emlőrák onkológia vezető centruma, komplex, ún. multidiszciplináris ellátást biztosítva. Sebészetünkön az elmúlt évtizedekben egyre magasabb számban történtek emlőműtétek, az utóbbi években meghaladva az évi 1000 primer emlőműtétet, ami az összes hazánkban végzett emlőműtét 12-15%-át jelenti. A rosszindulatú lágyrész daganatok (sarcomák) jelentősen ritkábban előforduló daganatok, de sokszor agresszív klinikai viselkedésük speciális szakmai megközelítést igényel. Intézetünk Dermato-onkológiai centrumának elsődleges szakmai profilja alapján a növekvő gyakoriságú melanoma malignum bőrdaganat multidiszciplináris ellátásának részeként évente mintegy 400 műtétet végzünk ebben az indikációs körben.

Az emlődaganatok sebészete az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül. A 80-as évek második felében az Intézet sebészeti osztálya Besznyák István Professzor Úr vezetésével játszott úttörő szerepet az akkor még hagyományos teljes emlőeltávolítással szemben az emlőmegtartó műtétek hazai elterjesztésében. Napjainkra a lakossági emlőrák szűrés elterjedésével döntően ilyen emlőmegtartó műtéteket tudunk végezni, az emlő sugárkezelésével egészítve ki a beavatkozást.

A kilencvenes évek végén szintén az Intézet emlősebészete járt élen a hónalji nyirokcsomók rutin sebészi eltávolítását megelőző ún. őrszem nyirokcsomó technika meghonosításában. Napjainkra évi mintegy 550 ilyen minimál-invazív beavatkozást végzünk emlősebészetünkön, megelőzve ezzel a nyirokcsomók eltávolításából eredő nem kívánt szövődményeket, mint a rettegett nyiroködémát a karon. Sebészi tevékenységünk eredményeit tudományos igényű feldolgozásokat követően hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban és kongresszusokon mutatjuk be. A XXI. században az emlősebészet új korszaka virradt fel, az ún. onkoplasztikus emlősebészeté, ami betegközpontú ellátást megvalósítva a tumornak megfelelő radikális onkológiai sebészi eltávolítását egyesíti az emlő azonnali vagy halasztott plasztikai rekonstrukciójával. A speciális műtéti technikákat és felkészültséget igénylő beavatkozásokkal a daganat gyógyítása mellett a teljes értékű ember és nő pszichés rehabilitációja is kiemelt fontossággal bír az onkoplasztikus emlősebészetben, a nőiességet legjobban szimbolizáló szerv rekonstrukcióját szem előtt tartva. Intézetünk 2012. március 1-jén a nemzetközi tendenciáknak megfelelően létrehozta az elkülönült Emlő és Lágyrészsebészeti Osztályt. A Magyarországon az elsők között kialakított specializált sebészeti osztály orvosai az emlő és lágyrész valamint bőrdaganatok modern műtéteiben és az elméleti onkológiában is magas szintű képzettséggel és nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az emlő és lágyrész sebészek általános sebészi, klinikai onkológiai szakvizsgával és az European Society of Surgical Oncology „Onkológus sebész” és „Emlő sebész” minősítésével is rendelkeznek. Mindhárom szakterületen szoros együttműködést folytatunk intézetünk Rekonstrukciós részlegének plasztikai sebészeivel.A több szakterület bevonását igénylő eredményes kezeléseket, -rendszeres külföldi tanulmányutak tapasztalataival frissítve, az emlőrák-, lágyrész tumor, és dermato-onkológiai multidiszciplináris bizottságok döntései alapján folytatjuk. Eredményeinket hazai és nemzetközi folyóiratokban és kongresszusokon mutatjuk be.

 

A Daganatsebészeti Központ az Európai Unio Közép Magyarországi Onkológiai Centrum Fejlesztési Pályázata révén épületében, hotel szolgáltatásában és műtőiben is megújult, betegeink minél színvonalasabb és kényelmesebb ellátását célozva. Az új épületben betegeink elhelyezése 3 szinten, 1-3 ágyas légkondicionált szobákban történik, saját fürdőszobával, WC-vel, étkezővel, társalgóval, emeletenként külön kötöző és betegvizsgáló helységekkel és nem utolsó sorban gyönyörű kilátással a már megszokott ősfás parkkal körülvéve. Fotó Az Intézet kiemelt célja, hogy betegeink komfortfokozatát növeljük, ezzel döntő részben teljesült.

Sebészetünk 6 teljesen új építésű, a kor szakmai és technikai elvárásainak mindenben megfelelő, világszínvonalú műszerekkel felszerelt műtővel gazdagodott. A megsokszorozott műtői kapacitás alapján az emlőtumoros, illetve a rekonstrukciós sebészet területén jelentős fejlődés következett be, az egész hazai ellátásában éreztetve hatását.

Részlegünkön ágyhoz kötött betegeinknek lehetősége nyílik római katolikus, református evangélikus lelki gyakorlatra, valamint saját szervezésben a Magyarországon engedélyezett bármilyen egyházi felekezeti gyakorlatra.

 

Rekonstrukciós részleg

 

Napjainkban az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet a modern onkológia, a daganatok multidiszciplinális kezelésének fontos területe. A daganatok komplex kezelésében elért eredményes gyógyszeres kezelések ellenére, ma még és valószínűleg a XXI. század első felében a tumor sebészi eltávolítása marad a gyógykezelés egyik leglényegesebb eleme. Az onkológus sebész távolítja el a daganatot, a plasztikai sebész a környezetből vagy a műtéti területtől távoli testtájról pótolja a hiányzó szöveteket. Ez az együttműködés kitágítja a tumor eltávolítás onkológiai lehetőségeit, a korábban inoperábilisnak tartott daganatok eltávolítását is lehetővé teszi. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet lehetővé teszi az extrém nagyságú daganatok maradéktalan eltávolítását, biztosítja a feszülésmentes sebzárást, a testüregek zárását, pótolja a hiányzó bőrt, zsírszövetet, izmot vagy csontot. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet a műtéti beavatkozások összekapcsolásakor helyreállítja a működést, pótolja a hiányzó szöveteket és gondoskodik az emberi test arányainak, szimmetriájának helyreállításáról is.

Az OOI-ben az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet tevékenységének fő területe a daganat miatt eltávolított emlő pótlása. A helyreállító műtétekre sor kerülhet azonnal a daganat eltávolítása után vagy később a daganat komplex kezelésének befejezését követően. A legkorszerűbb plasztikai sebészeti műtéti módszerekkel, az emberi test saját szöveteinek felhasználásával vagy szilikon implantátummal pótolható, a teljesen vagy részben eltávolított emlő. Helyreállítható az eltávolított emlő domborulat és kialakítható az emlőbimbó is. Szükség esetén javítható az emlők szimmetriája az ép oldali emlő formálásával, nagyobbító vagy kisebbítő műtétével.

Onkológiai helyreállító plasztikai sebészetre van szükség azokban a műtétekben, amikor a nagyméretű tumor resectió következtében a szövetek pótlása hagyományos módszerekkel nem végezhető el. Amikor a testüregek zárása, életfontosságú anatómia képletek fedése szükséges vagy a hiányzó működés helyreállítása speciális szövetátültetést igényel. A mikrosebészeti módszerekkel átültetett szövet nemcsak pótolja a hiányt (izom, bőr, csont) hanem a mikró- érvarratok segítségével javítja a befogadó terület vérkeringését, biztosítja az átültetett szövetek optimális vérellátását.

A korszerű koordinált és multimodális onkológiai gyógykezelés számos szakterület együttműködésére épül. Az onkológiai helyreállító plasztikai sebészet, a korszerű onkológiai szemlélet és gyakorlat integrált része, a daganat eltávolítása után nemcsak pótolja a szöveteket, hanem törekszik az emberi test szépségének és természetes arányainak helyreállítására is

RENDELÉSI IDŐ

 

A sebészeti szakrendelés hétfőtől péntekig 08:00 - 14:00 között, 2 rendelőben történik az Országos Onkológiai Intézet 14-es épület, második emeletén a 210, 211, 212, 213-as számú rendelőkben. Bejelentkezés illetve előjegyzés a +36 1 224-8600 szám hívásával a 2600, 1461, 1462(betegfelvételi osztály), 1262, 1263, 1265-ös melléken, Sebészeti Ambulancián.

 

HÉTFŐ                         Dr. Farkas Emil                                 08:00 - 14:00

KEDD                            Dr. Huszár Orsolya                           08:00 - 14:00

                                      Dr. Kucserik Levente Pál                   13:00 - 14:00

SZERDA                        Dr. Ping Orsolya Zsuzsanna              08:00 - 14:00

CSÜTÖRTÖK                Dr. Sávolt Ákos Zoltán                       08:00 - 14:00

                                       Dr. Baranyák Zsuzsanna                   08:00 - 14:00

PÉNTEK                        Dr. Pataki Anna                                 08:00 - 14:00