Bemutatkozás


Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium

A Nemzeti Laboratórium célja a klinikai és kutatási erőforrások összehangolásával hatékonyabb betegellátás biztosítása és modern terápiás eljárások fejlesztése. Az átfogó kutatás-fejlesztési program alapja daganat-specifikus diagnosztikai és terápiás eljárások optimalizálása, új innovatív eljárások bevezetése a napi klinikai gyakorlatba, amelyekkel a rákhoz kapcsolódó mortalitás országosan csökken.

A Laboratóriumi kutatásból származó, várható előnyök

  • innovatív, nem invazív és érzékeny szűrési és korai diagnózisra alkalmas módszerek kidolgozása, illetve új hatékony terápiás eljárások fejlesztése
  • daganatok korai diagnózisa és szűrése jelentősen javítja a betegek túlélési esélyét és a gyógykezelés hatékonyságát
  • a meggyógyuló daganatos betegek számának és az egészségben eltöltött éveik növekedése

A Nemzeti Laboratórium három egymással szorosan összefüggő alprogramot koordinál:

  1. Magyar onkológiai adatbázis fejlesztése és klinikai hasznosítása: központosított modern tumoradatbank kialakítása, valamint Magyar Onkológiai Genomikai Adatbank kialakítása, amely a klinikai vizsgálatokba történő beteg beválasztásban és a korszerű célzott terápiás protokollok kidolgozásában nélkülözhetetlen.
  2. Új, a redox rendszerek modulálásán alapul, innovatív terápiák fejlesztése.
  3. Terápiás eljárások fejlesztése a klinikai gyakorlatban.  
A Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium projekt (2022-2.1.1-NL-2022-00010) a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal létrejött Támogatási Szerződés alapján valósult meg.