Molekuláris Patológiai Osztály

A Daganatpatológiai Központ legfontosabb célja, hogy magas szintű ellátást nyújtson a betegeknek. Orvosaink folyamatosan képzik magukat, hogy megfelelő színvonalon tartsák tudásukat. Igyekszünk a klinikus kollégáknak és a partner kórházak patológus kollégáinak a lehető leggyorsabb segítséget nyújtani munkánkkal. Tevékenységünk döntő része diagnosztikus jellegű, de részt veszünk klinikai és transzlációs kutatásokban is.

Diagnosztikus tevékenységünk

Autopszia

évente körülbelül 150 autopsziát végzünk intézetünkben

Sebészeti patológia

az intézet sebészeti műtőiből származó évente 12-13 ezer sebészeti minta kerül feldolgozásra. A vizsgálati anyagok döntő többsége emlő, bőr, gyomor-bél rendszer, fej-nyak, nyirokcsomó és tüdő daganat. Emellett kb. 800 konzultációs vizsgálat történik, ami részben az intézetben kezelésre kerülő betegek anyagának másodvéleményezése, részben patológus kollégák által küldött diagnosztikus nehézséget okozó esetek vizsgálata. A centrumban működő immunhisztokémiai laboratóriumban évente 10-12 ezer immunhisztokémiai reakciót végzünk a rendelkezésre álló 160 féle különböző reagenssel.

Citopatológia

a Citopatológia Osztály a citológiai vizsgálatok teljes spektrumát nyújtja. Vékonytű aspirációs citológiai vizsgálatot végzünk tapintható és ultrahanggal lokalizált elváltozásokból. A leletezés a vizsgálatot követően azonnal történik, így a betegek 15-20 percen belül megkapják az eredményt. Az 5 ezer vékonytű biopsziás vizsgálat mellett kb 14 ezer cervix citológiát vizsgálunk. A korábban alkalmazott hagyományos Papanicolau tesztet 2011-ben a legfejlettebbnek számító folyadék alapú, úgy nevezett „liquid based" technika váltotta fel.

Molekuláris patológia

a laboratórium a vizsgálatok széles spektrumát végzi döntően solid tumorok és nyirokcsomó daganatok esetén. A vizsgálatra küldött mintákból nyert nukleinsavakat (DNS, illetve RNS) felhasználva történnek a diagnosztikus vizsgálatok. A beküldött minta legtöbbször formalin fixált vagy mélyfagyasztott anyag, de citológiai kenet, vér, csontvelő és testűri folyadék is alkalmas a vizsgálatokra.

1. Valós idejű PCR-t követő olvadáspont analízis és szekvencia analízis génmutációk detektálására

KRAS 2 exon mutáció analízis vastagbél és tüdődaganatokban
EGFR 19, 21 exon mutáció analízis nem kissejtes tüdődaganatokban
BRAF 15 exon mutáció analízis vastagbéldaganatokban, papilláris pajzsmirigy rákban, melanomában
Microsatellita instabilitás vizsgálat vastagbél és endometrium carcinomákban
C-kit és PDGFRa mutáció analízis gastrointestinális stromális tumorokban
HPV kimutatás méhnyaki és fej-nyaki daganatokban

2. Fluorescens és chromogen in situ hibridizáció

Her-2 amplifikáció vizsgálat emlő és gyomordaganatokban
C-myc transzlokációs próba Burkitt lymphomában
IgH transzlokációs próba non-Hodgkin lymphomákban
EWS/FLI transzlokációs próba Ewing sarcomában
T(X;18) transzlokációs próba synoviális sarcomában
EBER chromogen in situ hybridisatio EBV fertőzés kimutatására