„A robotsebészet bevezetése Magyarországon”

Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései

Kedvezményezettek neve: Országos Onkológiai Intézet és a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
A projekt címe: „A robotsebészet bevezetése Magyarországon”
A szerződött támogatás összköltsége: 1 299 432 057 Ft

A támogatás intenzitása (%-ban): 100%

Projekt azonosító száma: EFOP-5.2.6-20-2020-00014
Projekt megvalósításának kezdete: 2021. február 20.

Projekt befejezésének dátuma: 2023. június 30.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézettel által közösen megvalósított projekt célja a robot asszisztált laparoszkópos sebészet (robotsebészet) magyarországi bevezetésén keresztül a sebészeti ellátás szakmai színvonalának emelése, a betegek gyógyulási esélyeinek és életminőség kilátásainak javítása.

A sebészeti robotokat több, mint 20 éve alkalmazzák különböző európai országokban és az Egyesült Államokban egyaránt, precíziós sebészeti technikaként. A robotsebészet számos előnye közül kiemelendő, hogy egy sebész négy robotkarral dolgozik, és a karok olyan eszközöket mozgatnak, melyek csuklószerű végződései az emberi csukló mozgásterjedelmét messze meghaladják, így sokkal precízebb beavatkozásokra képesek. A folyamatot a sebész 3 dimenzióban látja. Ezek eredményeként javul a minimál invazív beavatkozások minősége, kitolható a szervmegtartó daganat sebészet határa, nagyobb esélyt kap a műtendő szerv eredeti funkciójának megőrzése, gyorsabb lehet a sebgyógyulás, amely végső soron a kórházi ápolási idő lerövidülését eredményezi.

 A projekt keretében, nemzetközi kollaborációban, németországi tanulmányutak és szakértők segítségével kerül sor a robotsebészet magyarországi bevezetéséhez szükséges tudás és készségek elsajátítására, melyet a német partnerek magyarországi tanácsadása is kiegészít.

 A projekt vállalt műszaki-szakmai eredménye: 100 darab robotasszisztált műtét elvégzése évente / intézmény.

 „A robotsebészet bevezetése Magyarországon” című projekt megvalósulása számos területen növeli a betegellátás minőségét. A robotsebészet bevezetésével a minimál invazív sebészeti beavatkozások új, legkorszerűbb alkalmazására nyílik lehetőség hazánkban. Ezen sebészeti módszer a betegek gyógyulási és kórházi ápolási idejének rövidülését eredményezi, így növekedhet az ágykihasználás mértéke, ugyanakkor csökkenhet a betegek műtéti várakozási ideje is. A projekt a sebészeti ellátás minőségi mutatóinak javulására is hatással van, ami a betegek gyógyulási esélyének növekedésében így az egészségben eltöltött évek számának emelkedésében mutatkozik meg.