Nemzeti Rákregiszter

A Nemzeti Rákregiszter bemutatása

A Nemzeti Rákregiszter működtetését 1999-től törvény írja elő, amely szerint a Rákregiszter működtetése az Országos Onkológiai Intézet feladata. A Világbank "felzárkózási programja" által világra segített Nemzeti Rákregiszter – amely miniszteri rendelettel az Országos Onkológiai Intézetbe került – 2000-ben kezdte el tevékenységét a nemzetközi irányelveknek megfelelően. Ezzel az úgynevezett kórházi alapú (hospital-based) regisztráció népességalapú (population based) regisztrációs rendszerré változott. A Nemzeti Rákregiszter működését felügyelő bizottság ellenőrzi.

Tevékenységünk

Központunk részére a kórházak jelentik az ellátott daganatos esetek adatait, mi ellenőrizzük az adatminőségat, és visszaküldjük a kórházaknak javításra, ellenőrzésre. A Nemzeti Rákregiszter 2001 óta évente közzé teszi jelentését, amely a különböző rákos megbetegedések számait tartalmazza nemi, korcsoportos és terület szerinti bontásban. Megállapodás alapján segítjük a tudományos kutatómunkát, információt szolgáltatunk az adatbázisában lévő esetekről – az adatkezelési irányelvek szigorú betartásával.

Elérhetőségeink

Nemzeti Rákregiszter és Biostatisztikai Központ
1122 Budapest Ráth György u. 7-9.
1525 Budapest, PF.21.
E-mail: kenessey.istvan@oncol.hu
Tel.: (+36 1) 224 – 8600 / 1499mellék

A Nemzeti Rákregiszter munkatársai

Központ vezető: Dr. Kenessey István
Statisztikus: Dobozi Mária
Adminisztrátor: Kiss Éva
Informatikus: Szatmári István

A Nemzeti Rákregiszter online lekérdező felülete

Tájékoztatás!
A nemzetközi rákcentrumok gyakorlatának megfelelően /3 évnél korábbi adatokat nem is publikálnak/ a rákregiszter folyamatos javítás alatt áll minden országban így nálunk is, ezért friss adatokat legalább 3 évre visszamenőleg annak tudatában kezeljenek, hogy az adatok egy évre visszamenőleg biztosan, 3-5 évre visszamenőleg nagy valószínűséggel a javítások bevitelével változnak.