Scroll Top

Cisztein perszulfidáció szerepe oxidatív stressz elleni védelemben és fehérjék funkcióinak szabályozásában

Támogató:

NKFI Hivatal (OTKA)

Projekt száma:

PD 132082

Témavezető:

Dr. Dóka Éva

Támgatás teljes megítélt összege:

25 248 000 Ft

Időszak:

2019. december 1-től – 2024. november 30-ig

Támogatási szerződés /
Okirat száma:

KFF-5419-2/PALY

Rövid összefoglaló:

A sejtek redoxi folyamatainak egyensúlya a teljes szervezet egészségének fontos alapköve. Az oxidáló hatású részecskék túltermelődése olyan kóros elváltozások gyakori kísérője, mint a krónikus gyulladásos folyamatok, daganatos folyamatok vagy átmeneti oxigénhiányos állapotot követően a vérellátás helyreállása (pl. szívrohamot vagy sztrókot követően).

Korábbi vizsgálataink megmutatták, hogy a hidrogén-szulfid és részlegesen oxidált módosulatai, a per- és poliszulfid részecskék hatékony védőszerepet töltenek be a kóros oxidatív hatások ellen. Ezek a kedvező hatások sok esetben csak jelenség szintjén ismertek, és a mögöttük húzódó részletes molekuláris magyarázataink hiányosak. Széles körben elfogadott, hogy a fehérje perszulfidáció (-SSH módosulatok kialakulása a fehérjék cisztein tiol oldalláncain) nagyban hozzájárul az oxidatív stressz elleni védekezésben, mivel megakadályozza, hogy az érintett fehérjék végleges károsodást szenvedjenek.

A perszulfidáció emelkedett mértékét számos daganattípusban, gyulladásban, egyéb redox kórképekben kimutatták. Figyelmünket elsősorban azokra a kérdésekre összpontosítjuk, hogy kiemelt redox jelentőséggel bíró tiol fehérjék perszulfidációja hogyan járul hozzá a szervezet redox homeosztázisának fenntartásához és ehhez milyen mechanisztikus változások társulnak.

Kapcsolódó bejegyzések
Clear Filters
Adatvédelmi beállítások
Honlapunk az ún. sütik segítségével adatokat gyűjt a látogatókról. Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük, miként használják weboldalunkat a látogatók, és hogy jobb használhatóságot biztosítsunk számukra. Az adatokat a weboldal feldolgozza és tárolja, ugyanakkor az adatgyűjtés nem teszi lehetővé, hogy a látogatók személyazonosságát megállapítsuk.

Az adatok feldolgozása során harmadik félként partnereink szolgáltatásait vesszük igénybe (pl. Google Analytics), azonban Ön dönt arról, hogy ki használja az adatait és milyen célra. Tudjon meg többet adatainak feldolgozási módjairól a Sütik fülön és adja meg preferenciáit a Részletek fülben. Később bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja a Sütinyilatkozathoz való hozzájárulását.