Magyar Tüdőtranszplantációs Program

Betegeknek

A tüdőtranszplantációról közérthetően

Számos tüdőbetegség előrehaladott vagy végstádiumában a legkorszerűbb gyógyszeres és sebészi kezelés ellenére olyan légzési elégtelenség alakulhat ki, ahol válogatott esetekben, arra alkalmas betegeknél utolsó terápiás lehetőségként a szervátültetés (transzplantáció) válhat szükségessé. A tüdőtranszplantációs műtét során a súlyosan beteg tüdőt új, egészséges donor tüdőre cserélik. A donor tüdőt egy olyan – szakértői bizottság által – agyhalottnak nyilvánított egyénből veszik ki, akit előzetesen donációra alkalmasnak ítéltek. A tüdőtranszplantáció célja, hogy műtét után a betegnek jobb életminőséget és életkilátást biztosítson.

A tüdőbetegség gyors romlása mellett az oxigénfüggőség, a fokozódó ágyhoz-kötöttség, a mind gyakoribb és hosszabb időt igénylő kórházi kezelések, a fokozódó szociális elszigetelődés, az életminőség gyors és erős romlása, valamint a várható élettartam rövidülése tehetik indokolttá a tüdőátültetést. Részletes felvilágosítás az alábbi linken érhető el.

Transzplantációra VÁRÓ BETEGEK SZÁMÁRA SZÜKSÉGES OLTÁSOK

  1. Pneumococcus elleni oltás
  2. Influenza elleni oltás
  3. Diphtheria – tetanus – pertussis elleni oltás
  4. Hepatitis B elleni oltás
  5. Hepatitis A elleni oltás
  6. HPV elleni oltás
  7. Bárányhimlő (varicella) elleni oltás
  8. Herpes Zoster elleni vakcina
  9. Mumpsz – morbilli (kanyaró) – rubeola elleni oltás (MMR)
  10. Meningococcus A + B elleni oltás

 

Az oltásokkal kapcsolatos, háziorvosoknak szóló részletes szakmai ajánlás itt található.

aktuális híreink

Az új mellkasi központ átadása (video)

Epidemiológiai szempontból a mai napig a #tüdőrák a legtöbb daganatos halálesetet okozó betegség, ezért ez egy rendkívül fontos az a beruházás, amelyet az #Országos #Onkológiai #Intézetben

Robotsebészeti berendezés érkezik két fővárosi kórházba

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai intézetben és a dél-pesti kórházban, a lipcsei egyetem szakmai hátterével. Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és

GYakran Ismételt Kérdések

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot koordinátorainkkal, és megbeszéljük, milyen lehetőségek vannak!

Igen, a koordinátorok segítenek felvenni a kapcsolatot olyan tüdőtranszplantáción átesett betegekkel, akik szívesen beszélnek a tapasztalataikról.

Igen, ritkán előfordulhat ilyen. Ez a következő, transzplantáció után fellépő kórképek kapcsán jön szóba, de minden esetben egyéni mérlegelés tárgya:
-krónikus tüdő allograft diszfunkció (CLAD)
-bronchiolitis obliterans szindrómában (BOS)
-restriktív allograft szindróma (RAS)

Korábbi mellkasi műtét nem jelenti feltétlenül azt, hogy ne történhetne tüdőtranszplantáció. Ez minden esetben egyéni mérlegelés tárgya.

-A tüdőtranszplantációs listára kerüléshez a jelöltnek legalább 6 hónapig nikotinmentesnek kell lennie.

-Ez magában foglalja a nikotin minden formáját: cigaretta, szivar, füstmentes dohány, e-cigaretta, nikotin tapasz, gumi vagy bármely más gyógyszerészeti nikotin.

Igen van, a BMI-nek lehetőleg 18 és 30 között kell lennie.

 A felépülési idő hosszát nagyban befolyásolja a beteg műtét előtti állapota (a fizikai és a mentális is). Átlagosan kb. 2-3 hét intenzív osztályos ápolást követően kerülnek a transzplantáltak a mellkassebészeti osztályra, majd újabb 5-10 nap elteltével az utógondozó centrumba.

Az első 3 hónapban hetente, 3-6 hónap között kéthetente, 6-12 hónap között pedig havonta szükséges kontroll vizsgálat alapesetben. 1 év elteltével 2-3 havonta javasolt a kontroll vizsgálat, amennyiben nincs panasza a betegnek.

 

Az átültetett tüdő működése számos különböző tényező összjátékának az eredménye. Ez függhet az alapbetegségtől, a kortól, az immunrendszert befolyásoló terápia hatékonyságától és egyéb más faktoroktól is, melyek részletezése a szakirodalom feladata.

A tapasztalatok alapján azonban elmondható, hogy az új szerv átlagosan 6 évig képes tartani a beültetéskori funkcióját. Arra is van azonban példa, hogy valaki ennél tovább  is boldogan él együtt az új tüdejével, de van olyan is, aki már korábban orvosi támogatásra szorul. Egyéni következtések levonása tehát csupán ezen adatok alapján nem javasolt, ez majdnem minden esetben különbözik.

Az átlagos várakozási idő fél és egy év között helyezkedik el, azonban ezt szintén sok tényező befolyásolhatja. A szervek kiosztása nem időrendi sorrendben, hanem a rendelkezésre álló donorszervek minősége, mérete és immunológiai tulajdonságai alapján az illető szervhez legjobban találó recipiensnek történik, figyelembe véve az ő állapotának súlyosságát is. Annak érdekében tehát, hogy a lehető legmegfelelőbb fogadó pácienst válasszuk ki előfordulhat, hogy valaki már jóval korábban, de az is, hogy valaki csak később jut megfelelő beültetendő szervhez. Tapasztalataink alapján volt már példa arra is, hogy valaki 3 nap után új tüdőt kapott, de volt olyan is, akinek erre 2 évet kellett várnia.

Megszakítás