Egészségügyi Humánerőforrás fejlesztés az Országos Onkológiai Intézetben

 

A kedvezményezett neve: Országos Onkológiai Intézet

A projekt címe: Egészségügyi  Humánerőforrás fejlesztés az Országos  Onkológiai  Intézetben

A szerződött támogatás összege: 146 928 408 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. december 31.

Projekt azonosító száma: VEKOP-7.2.4-17-00009

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A Közép-Magyarországi Régióra eső több mint 32.000 új daganatos beteg sugárterápiás ellátása két intézmény között oszlik meg. Mivel a betegek 50 %-a részesül sugárterápiás kezelésben, a régióban 16.000 új daganatos beteg sugárterápiás kezelését két intézménynek kell megoldania. Az eddigi tapasztalatok alapján a sugárterápiás kezelések 65 %-át az Országos Onkológiai Intézet, 35 %-át az Uzsoki utcai Onko-radiológiai Központ végzi, amelyből az következik, hogy a regionális centrumként működő Országos Onkológiai Intézetnek (III.b besorolás) 10.400 új sugárterápiás beteget kell ellátnia. A betegszám az országos hatáskör miatt tovább emelkedik, ezért évi 12.000 sugárterápiában részesülő beteg ellátása prognosztizálható az Országos Onkológiai Intézetben, amelyhez a minimumfeltételek figyelembe vételével a személyzet létszámát is emelni kell.

Az Országos Onkológiai Intézetben 6 lineáris gyorsító működik. Jelenleg egy hetedik, speciális, nagy precizitású sugárkezelések végzésére alkalmas robotkaros lináris gyorsító (ún. CyberKnife készülék) telepítése történik, amely beruházás 2017. végéig fejeződik be. Az érvényes minimumfeltételek alapján  az újonnan telepített CyberKnife készülék biztonságos és tervezetten 2 műszakos működtetéséhez 7 sugárterápiás asszisztens, 2 orvos, 2 fizikus, 2 eü. adminisztrátor és 1 betegszállító alkalmazása indokolt. Jelen pályázatban a fentiekben részletezett humán erőforrás fejlesztéséhez szükséges bérköltségének fedezetét szeretnénk megigényelni 146.928.412 Ft/24 hó támogatás formájában. Az Országos Onkológiai Intézetben a sugárterápiás eszközpark bővítéséhez kapcsolódó humán erőforrás biztosításával lehető válik, hogy a betegek sugárterápiás kezeléshez rövidebb várakozási idő mellett hozzáférjenek.

A tervezett létszámbővítés az érvényes minimumfeltételeknek való megfelelés mellett növeli a betegek gyógyulási esélyét és csökkenti az ellátatlan betegek arányát.