A részleg komplett palettával rendelkezik az urológiai-sebészeti műtéteket illetően. Hangsúlyozottak a kiterjesztett, nagy, radikális műtétek szükség szerint lymphadenectomiával, azaz nyirokcsomó kiirtással együtt.

a./ Veserák esetében a transzperitoneális, hasi behatolásból történő, a hagyományos veseeltávolításnál jóval kiterjesztettebb technikát alkalmazunk. A sebészeti osztállyal közösen a fővénába, a vene cava inferiorba betörő tumor-trombus eltávolításában is van gyakorlatunk, mely speciális jártasságot igényel. Természetesen a legmodernebb elveket követve, ha a tumor stádiuma, kiterjedése ezt lehetővé teszi, mindenképpen a szerv megtartására törekszünk az ún. "nephron sparing"- technikákkal.

b./ Hólyag rosszindulatú daganata esetén mindenekelőtt a transzuretrális rezekció (RTUV) alkalmazzuk, esetleg hólyagfelező (hemicystectomia) műtét is szóba jöhet. Előrehaladott esetben azonban rákényszerülhetünk a teljes hólyagkiirtásra is. Ilyenkor valamelyik bélszakaszból műhólyag képzés történik, azaz egy vizelettartályt alakítunk ki és megpróbáljuk a normális helyzetet megközelíteni, a lehető legjobb életminőséget biztosítani. Szükség esetén nőgyógyászati kooperációval végzünk teljes kismedencei eventerációt (hólyag- méh- petefészkek- nyirokcsomók eltávolítása).

c./ A prosztatarák kezelése az osztály egyik specialitása, azon kevesek között vagyunk az országban, akik komplex ellátást tudnak biztosítani betegeiknek (együtt dolgozva a sugár és onkoterápiás osztállyal). A radikális prostato-vesiculectomia (teljes dülmirigy kiirtást jelent az ondóhólyagokkal együtt), erre a műtéti típusra fogadunk betegeket az ellátási területen kívülről is. Ha a páciens mégsem alkalmas erre a műtétre, mert előrehaladottabb a betegség stádiuma, vagy a kísérő betegségei miatt nem végezhető, akkor onkoradiológiai kezelésben részesül.

d./ Here tumoros fiatal betegeken el tudjuk végezni a nagyerek környéki nyirokcsomóláncok eltávolítását is a magas castraciót (hereeltávolítást) követően. Az utóbbi időben az egyre hatékonyabb onkoradiológiai kezelések miatt ezen műtétek száma Európában, így itthon is jelentősen csökkent.

e./ Végzünk helyreállító plasztikákat is, mind a vesemedence, mind a húgyvezeték esetében. A vesico-vaginalis (hólyag-hüvely) fisztulák zárását is végezzük, gynecológiai segítséggel.

f./ Vizelet inkontinencia műtéteket is végzünk, stress, urge és kezelt esetekben mind nőknél, mind férfiaknál.

g./ A részleg fő profilja a kiterjesztett daganatsebészet, azonban emellett komplex kőkezelést is végzünk. Az első választandó eljárás az ESWL (külső lökéshullámú zúzás) kezelés, amelyre alkalmunk van bármely pillanatban előzetes egyeztetés után. Így akut esetben is kőtörést tudunk végezni. Az endoscopos, az eszközös beavatkozások eszközparkja adott, a perkután (PCNL) és az ureteroskópos (URS) kőeltávolítás bevett gyakorlat osztályunkon.

h/. A laparoscopos műtéti technika is alkalmazott a részlegünkön, amely főleg a felső húgyúti traktusra vonatkozik.

Dr. Mavrogenis Stelios Ph.D, FEBU mb. részlegvezető főorvos
Tel.: +36-1-2248600/3372 , +36-30-223-5786
Rendelési Idő: szerda 8-13 óra, D épület 216. szoba
Önéletrajz

Szász Adél asszisztensnő
Tel.: +36-1-2248600/3600
Járóbeteg részleg

Lauter Eszter adminisztrátor
Tel.: +36-1-2248600/3646
Fekvő- és járóbeteg részleg

Tinusz Anikó főnővér
Tel.: +36-1-2248600/3286