REHABILITÁCIÓS RÉSZLEG


Neurológiai Szakambulancia
Dr. Vönöczky Katalin főorvos
Gyógytorna Részleg
Gyógytorna Részleg
Onkopszichológiai Munkacsoport
Onkopszichológiai Munkacsoport
Foniátria
Foniátria
Palliatív Mobil Team
Palliatív Mobil Team


Rövid történeti összefoglaló

Az Országos Onkológiai Intézet betegeinek teljes körű ellátása és a rehabilitáció elősegítése céljából az Intézetben Rehabilitációs osztály működik.

 

Intézetünkben, Magyarországon először, dr. Muszbek Katalin pszichiáter szakorvos  szervezte meg 1988-ban  a Pszichoonkológiai ambulanciát, mely a klinikai pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek részvételét jelentette az onkológiai betegellátás minden egyes területén. Ezt megelőzően szórványosan, kis létszámban foglalkoztak pszichológusok a rákbetegekkel és családjaikkal. Dr. Muszbek Katalin 1988-től l993-ig dolgozott az Intézetben. Az ambulancia jelenleg is működik.

 

A neurológia szakvizsgálatokat kezdetben  az István Kórház Neurologiai osztálya, dr. Ambrózy György   főorvos és dr. Schaál Mária biztosította, a szükségletnek megfelelően. Az Intézet munkarendjéhez igazodva teljes munkaidőben 1993-ban indult Ideggyógyászati szakrendelés, a Pszichoonkológiai ambulancia keretén belül, a rendelést dr. Becze Anikó ideggyógyász szakorvos látta el. A szakrendelés szervezését indokolta az onkológiai betegek kezelése során felmerülő nagyszámú ideggyógyászati szövődmény gyors, szakszerű ellátásának igénye.

 

Gyógytorna részleg 1985-ben a szerveződött, 2 gyógytornász közreműködésével. Gyógytornászaink a szokásos gyógytorna és fizioterápiás kezelés mellett speciális, onkológiai betegekre kidolgozott gyógytornát, valamint   lymphoedema kezelést végeznek.

 

A részleg munkáját két lympha-press készülék  egy electrotherápiás  készülék, valamint egyéb fizioterápiás fogyóanyagok segítik.

 

1991-től 1 szociális munkás dolgozik az Intézetben.

 

1995-től a három egység, a Neurológiai és Onkopszichológiai ambulancia, valamint Gyógytorna részleg „Psychoonkológia” néven önálló egységet alkot, dr. Vönöczky Katalin ideg-elmeszakorvos vezetésével. A járóbetegek ellátása mellett  szakorvosok, pszichológusok és gyógytornászok szakkonzíliumot  biztosítanak az Intézet fekvő osztályai számára.

 

1998-ben elektrodiagnosztikai készülék beszerzése történt meg, a Népjóléti Minisztérium pályázatán megnyert támogatási összeg segítségével.  A készülék electromyographia, electroneuronographia és kiváltott válasz vizsgálat végzésére alkalmas. 2014 óta az Intézetben electrophysiológiai vizsgálat nem történik.

 

Heti egy alkalommal, részlegünk kötelékében idegsebészeti konzíliumra van lehetőség, melyet az Országos Idegsebészeti Intézet dolgozója lát el. Ezzel egyidejűleg történnek a stereotaxiás sugárkezelések, sugárterápiás és idegsebész kolléga együttműködésével.

 

A Rehabilitációs Részleg 2006-ban került kialakításra, tevékenységi köre  foniátriai tevékenységgel bővült.

 

Az utóbbi években a gyógytorna és pszichológiai részleg létszáma jelentősen bővült.

 

Részlegünk jelenleg az alábbi  tevékenységet végzi:

 

  1. Ideggyógyászati szakvizsgálat
  2. Pszichodiagnosztika, pszichoterápia
  3. Gyógytorna és lymphoedema kezelés
  4. Szociális munka
  5. Foniátriai tevékenység- hangképzési, beszéd és nyelészavarban szenvedő betegségek diagnosztikája és kezelése.
  6. Sz.e. orvosaink pszichiátriai vizsgálatot is végeznek, tekintettel arra, hogy pszichiátriai szakvizsgával rendelkeznek.
  7. Idegsebészeti consilium és stereotaxiás pontbesugárzás.

 

Részlegünk dolgozói részt vesznek az Intézet oktatási, továbbképzési feladataiban és hazai és nemzetközi konferenciákon előadásokat tartanak.

 

 

 

Kérjük e-mailen keresztül vegye fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!
Örömmel vennénk, ha pár sort írna magáról, illetve leírná miért szeretne jelentkezni az
Országos Onkológiai Intézet Hozzátartozókat Támogató Klubjába.