AZ OSZTÁLY FŐORVOSAI


dr. VÖNÖCZKY KATALIN

részlegvezető főorvos

önéletrajz


Onkopszichológiai Részleg

Az utóbbi évtizedekben az Országos Onkológiai Intézetben egyre inkább szervezett módon megjelent a pszichoszociális ellátás és elérhetővé váltak pszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szakemberek. A modern, testi-lelki egységet tekintő holisztikus szemlélet érvényre jutása mellett hagyományossá váló, mindenki számára elérhető pszichoszociális segítségnyújtás mára az Intézet majd minden klinikai osztályán az alapellátás szerves részét képezi.
A szomatikus betegségek nem csupán testi változásokkal járnak, hanem komoly lélektani vonatkozásaikkal is számolni kell. Önmagában a testi állapot megváltozása, a testi egészség időleges elvesztése, könnyen komoly lelki terhet róhat bárkire. Az egészség visszaállításának útjai, az orvosi kezelések pedig további érzelmi, pszichológiai kihívással, adott esetben pszichiátriai mellékhatással is járhatnak.
A test betegsége az érzelmi életre is óhatatlanul hatással van: a vizsgálatokon való részvétel, a diagnózis, a kezelések érzelmileg megterhelő élményeket okozhatnak. Ez lehet átmeneti szomorúság, félelem, aggodalom, de akár a depresszióig, szorongásig is fokozódhatnak a lelki tünetek. A daganatos megbetegedéshez vagy az onkológiai kezelésekhez kapcsolódó lelki reakciók, nehézségek leküzdésében szakmai segítséget nyújthat az osztályon dolgozó pszichológus az azt igénylők számára. Betegek és hozzátartozóik egyaránt kérhetnek támogatást.

Lelki támogatás/kezelés igénybevételét indokolhatják az alábbi esetek, állapotok, helyzetek:

Hosszadalmas, megterhelő alkalmazkodási, együttműködési nehézségek
Kommunikációs nehézségek
Kifejezett szorongás, depresszió, düh, hipochondria
A szükséges vizsgálat, kezelés visszautasítása
Szenvedélybetegség (nikotinfüggőség, alkoholfüggőség, kábítószerfüggés, evészavar) jelenléte, vagy kialakulásának veszélye
Már az onkológiai betegség előtt megállapított pszichiátriai betegség (pl. pánikbetegség, mániás depresszió, személyiségzavar, szkizofrénia) esetén
Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, késztetések

Ezekben az esetekben érdemes egyéni konzultációs időpontot kérni. Egyéni pszichológiai konzultáció előre egyeztetett időpontban történik a pszichológus rendelőjében, négyszemközti helyzetben, általában 45-50 perces időtartamban. Pszichológusainkkal telefonon lehet időpontot egyeztetni. Elérhetőségeiket az adott szakember nevére kattintva találják.

Kutatási eredmények, de klinikai tapasztalataink is azt mutatják, hogy a kezelésekre, beavatkozásokra való lelki felkészülés hozzájárul a gyorsabb felépüléshez, a testi-lelki rehabilitáció is könnyebbé válhat. Erre alapozva fontosnak tartjuk a betegek célzott, kezelés,- és beavatkozás-specifikus lélektani felkészítését. A felkészítést tanfolyam jellegűen, információk nyújtásával és a lelki feszültséget csökkentő technikák megtanításával csoportos formában végezzük.

Felkészítő csoportok az intézetben:

Emlő műtétre felkészítő csoport
szerdánként 13:30-14:30 3. épület, 3. emelet, tárgyaló
Koncz Zsuzsa

Hasi műtétre felkészítő csoport
csütörtökönként 10:30-11:30 3. épület, 3. emelet, tárgyaló
Gődény Anna

Nőgyógyászati műtétre felkészítő csoport
Lacsán Katalin

Sugárterápiára felkészítő csoport
hétfőnként
Horváth Dóra és Gődény Anna

A felkészítő csoporton a beavatkozást megelőző 1-2 hétben érdemes részt venni, hogy hasznosítani lehessen az ott hallott információkat és megtanult módszereket. A felkészítésre orvosa adhat beutalót.

Mire jók a csoportok ?

Vizsgálatok igazolják, hogy az érzelmi feszültség, a stressz megfelelő levezetése segíti a szervezet pihenését, regenerálódását és megkönnyíti az érzelmi egyensúly visszaállítását vagy megerősítését. Ezekre a jótékony hatásokra alapozva Intézetünkben relaxációs tréning csoportot is tartunk pácienseink számára. A heti rendszerességű foglalkozásokon az autogén tréning és a Simonton tréning technikák speciálisan, onkológiai vonatkozású problémákra kidolgozott kombinációját alkalmazzuk. Mivel a relaxációs készség elsajátításához nagyjából 3 hónapra van szükség, ezért a tréning csoport 12 hétig tart, hetente 1 x 2 órában. Mivel ez egy speciálisan kialakított tanulási folyamat, így az alkalmak egymásra épülnek. Akkor érdemes tehát jelentkezni a csoportba, amikor előreláthatóan a jelentkező minden alkalmon rész tud venni. Kemoterápia ideje alatt a részvétel nem ajánlott, azonban azt követően jól szervezhetően és könnyen elsajátítható a relaxáció technikája. Relaxációs csoport évente kétszer, tavasszal és ősszel, indul. Jelentkezni telefonon lehet. A jelentkezést követően egy személyes találkozásra kerül sor az egyik pszichológussal, melynek célja a megismerkedés. A személyes beszélgetés után a pszichológus előjegyzi az érdeklődőt a legközelebb induló csoportba. A csoport a megfelelő tanulási lehetőség biztosítása érdekében létszámkorlátos. A csoportba jelentkezni lehet: Horváth Dóránál, Gerlinger Lillánál, Gődény Annánál, Koncz Zsuzsánál és Peti Juliannánál.

Képzés

A betegellátás mellett az Onkopszichológiai Munkacsoport képzési feladatokat is ellát: részt veszünk a szakorvosképzésben és a pszichológusképzésben is, valamint önálló onkopszichológiai képzést szervezünk orvos, pszichológus, nővér, gyógytornász, szociális munkás, lelkész, pedagógus és más segítő foglalkozású szakemberek számára. 2014-ben megalapítottuk a Magyar Onkológusok Társaságának égisze alatt az Onkopszichológiai és Rehabilizációs Szekciót, amelynek fő célkitűzése az onkológiai területen dolgozó segítő szakemberek összefogása, a szakmai kommunikáció és továbbképzés elősegítése.