Az alábbiakban szeretnénk a Daganatsebészeti Központ osztályainak, részlegeinek munkáját bemutatni. Az ismertetett adatok mögött a sebészet 42 szakdolgozójának felelősségteljes, helyenként embert próbáló munkája áll, betegeink szolgálatában. Célunk, hogy a felsoroltak segítsék az Ön tájékozódását és megkönnyítsék elérhetőségünket.

Igyekeztünk hangsúlyozni azon speciális szakterületek, amelyekben az elmúlt évtizedekben kiemelkedő gyakorlatra tettünk szert, illetve az Intézetünkben biztosított komplex onkológiai ellátás keretein belül a nemzetközi elvárásoknak megfelelő XXI. századi sebészi megoldásokat tudunk biztosítani.

Osztályainkon ágyhoz kötött betegeinknek lehetősége nyílik római katolikus, református evangélikus lelki gyakorlatra, valamint saját szervezésben a Magyarországon engedélyezett bármilyen egyházi felekezeti gyakorlatra.

Kapcsolat

1525. Budapest Pf.21. (XII. Ráth György u.7-9) 3-as épület Daganatsebészeti Központ

+36 1 224 8600 8250

+36 1 224 8765

sebeszet@oncol.hu

Országos Onkológiai Intézet Általános és Mellkassebészeti Osztályának korábbi vezetői és orvoskollégái

Az osztály megalapítása óta jelentős helyet foglalt el a magyar sebészetben, amelyet az osztály vezetésével megbízott nagyhírű sebészek fémjeleznek:
• 1952-1955. Prof. Dr. Hüttl Tivadar
• 1956-1970. Prof. Dr. Prochnow Ferenc
• 1970-1977. Prof. Dr. Póka László
• 1977-1997. Prof. Dr. Besznyák István
• 1998-2008 Dr. Köves István Ph.D
• 2008-2009 Dr. Vámosi-Nagy István Ph.D
• 2009-2013 Prof. Dr. Tóth László
• 2013-2014 Dr. Rényi-Vámos Ferenc Ph.D
• 2014- Dr. Mátrai Zoltán Ph.D

Az osztály hírét és szakmai tekintélyét emelő kollégák az elmúlt évtizedekben

Prof. Dr. Balogh Ádám, Dr. Daubner Kornél, Dr. Dubecz Sándor, Dr. Kovács Tibor, Dr. Molnár László, Dr. Péley Gábor, Dr. Rahóty Pál, Dr. Rónay Pál, Dr. Svastics Egon

A Daganatsebészeti Központ szerkezete, osztályok, részlegek

Az Országos Onkológiai Intézet Általános és Mellkassebészeti Osztálya több évtizedes eredményes munkát követően, válaszul a kor szakmai kihívásaira 2012. március 1-én mind szervezetileg, mind a sebészet épületét, műtői kapacitását tekintve jelentős megújuláson ment keresztül.

Az intézet sebészeti egysége új névvel, mint Daganatsebészeti Központ jelent meg, jól mutatva, hogy a jövőben a különböző daganatos megbetegedések sebészeti ellátása szakterületek szerint történik. Tekintettel arra, hogy az Intézet a daganatos megbetegedések teljes spektrumának sebészi ellátását biztosítja, az orvostudomány fejlődése, a műtéti eljárások egyre precízebbé válása, a speciális felkészültség igénye valamint a csúcstechnikát jelentő eszközök alkalmazása indokolta a szakterületek elkülönült megjelenítését, a nemzetközi komprehenzív onkológiai centrumok szervezeti felépítésének megfelelően. A szakmai specializáció elősegítésével biztosítható a további évtizedekben is, hogy az Intézethez forduló betegek a világviszonylatban is legkorszerűbb sebészeti ellátásban részesülhessenek.

A Daganatsebészeti Központ az Európai Unio Közép Magyarországi Onkológiai Centrum Fejlesztési Pályázata révén épületében, hotel szolgáltatásában és műtőiben is megújult, betegeink minél színvonalasabb és kényelmesebb ellátását célozva. Az új épületben betegeink elhelyezése 3 szinten, 1-3 ágyas légkondicionált szobákban történik, saját fürdőszobával, WC-vel, étkezővel, társalgóval, emeletenként külön kötöző és betegvizsgáló helységekkel és nem utolsó sorban gyönyörű kilátással a már megszokott ősfás parkkal körülvéve. Fotó Az Intézet kiemelt célja, hogy betegeink komfortfokozatát növeljük, ezzel döntő részben teljesült.

Sebészetünk 6 teljesen új építésű, a kor szakmai és technikai elvárásainak mindenben megfelelő, világszínvonalú műszerekkel felszerelt műtővel gazdagodott. Két régi műtőnket felújítást követően vesszük ismételten használatba. A megsokszorozott műtői kapacitás alapján a mellkassebészet, a rekonstrukciós sebészet, a máj és hasnyálmirigy sebészet valamint az urológiai sebészet területén jelentős fejlődés következett be, az adott szakterület egész hazai ellátásában éreztetve hatását.

Daganatsebészeti Központ Titkárság

Titkárságvezető : Szilágyi Erika
Tel: 224-8600/3679
FAX: 224-8665
Email: szerika@oncol.hu

Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály adminisztráció:

Osztályvezetői titkárság: Szilágyi Erika
Tel: 224-8600/3679
Besnyő Dóra
Tel: 224-8600/3797

Hasi Sebészeti Osztály adminisztráció:

Melczner Júlia
Tel: 224-8600/3784

A Daganatsebészeti Központ szakképzett nővérei igyekeznek a legmagasabb szintű szakmai és emberi elvárásoknak megfelelően az ápolási feladatokat elvégezni. Betegeink gyógyulásában a műtéti ellátást követően kiemelkedő szerep jut a megfelelő ápolásnak.

Műtőink szakszerű, aszeptikus működtetése, és a magas technikai ismereteket szükségeltető legmodernebb műszaki eszközök pontos üzemeltetése magasan képzett műtősnőink és tapasztalt műtőssegédeink áldozatos munkájának eredménye.

A Daganatsebészeti Centrum és fekvőbeteg osztályainak-, részlegeinek kapacitásai

Fekvőbeteg részleg

Bp. XII. Ráth György u.7-9. 3. épület
• 78 ágy
• 8 műtő
• 4 kötöző
• 1 stomaterápiás rendelő (járóbeteg ellátásként is)

Járóbeteg részleg

Asszisztensnők

Fekete Jánosné Tel: +36 1 224-8600/ hétfő- 1262, kedd- 1265, szerda- 1262, csütörtök- 1265 péntek 1263- ös mellék

Herczegné Busi Márta Tel: +36 1 224-8600/ hétfő-1263-1265, kedd-1263, szerda-1263, csütörtök-1262, péntek -1262-es mellék

Gál-Polgár Krisztina Tel: +36 1 224-8600 /hétfő-1265, kedd-1262, szerda 1265, csütörtök- 1263, péntek -1262-as mellék

Ambuláns kötöző nővér és műtősnő: Rácz Andrea Tel: +36 1 224-8600/3320 Bp. XII. Kékgolyó u. 13. D épület 2. emelet 208, 210, 212, 237-szoba / rendelők

A sebészeti szakrendelések minden szakterületen hétfőtől péntekig 8-14 között, három rendelőben történik. Az első jelentkezéskor az ambulancia betegfelvételi részlegén kell először megjelenni.

Bejelentkezés illetve előjegyzés a +36 1 224-8600 szám hívásával a 1262, 1263 2727, 1265-ös melléken illetve a betegfelvételi osztályon történik.

Rendelési idők:

Hétfő: Dr Mészáros Péter
Kedd: Dr Farkas Emil, Dr Tóth László, Dr Oláh Gergely
Szerda: Dr Mersich Tamás, Dr Kelemen Péter
Csütörtök: Dr Sztipits Tamás, Dr Sávolt Ákos
Péntek: Dr Dubóczki Zsolt, Dr Újhelyi Mihály, Dr Szollár András

Osztályvezető főorvos: Dr. Mersich Tamás Ph.D. daganatsebész, gasztroenterológus

Osztályvezetői titkárság: Melczner Károlyné, Júlia, +36-1-22486006/3784 mellék (tmersich@oncol.hu)

Osztályos titkárság: Bocskai Veronika, +36-1-224-8600/3414

Viscerális daganatsebészeti osztály: +36-1-2248600/9555

Sztóma ellátás: Tinusz Anikó főnővér 36-1-2248600/2600 (bejelentkezés)

Multidiszciplináris onko-team: több orvosi szakterület szakembereinek bevonása a daganatos betegségek feltárásában, a tumor stádiumának, típusának precíz meghatározásában, illetve a személyre szabott kezelési stratégia kidolgozásában és a műtéti módszer megválasztásában.

A tápcsatornai daganatok közül a vastagbélrák, és májáttétei hazánkban az elmúlt évtizedben a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség, a hasnyálmirigydaganat a tápcsatornai daganatos halálozás második leggyakoribb oka, közel azonos arányban érinti a nőket és férfiakat is (akár kortól függetlenül is).

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Viscerális Sebészeti Osztálya a hazai tápcsatornai daganatok eltávolításának és ellátásának vezető centruma, ahol évente mintegy 800 tápcsatornai daganat műtétjét végezzük el. Az összműtétszám közel fele a korszerű, minimálisan invazív technikával és funkció (szerv)megőrzéssel történik. A műtéti kezelés mellett további 300 beteg kivizsgálásának vagy radiológiai intervenciójának, biztosítjuk a fekvőbeteg hátterét.

Szervmegtartó sebészet: Olyan beavatkozások összefoglaló elnevezése, mely során a műtéti megoldásként a daganatos szerv radikális eltávolítása mellett a szerv eredeti funkciójából minél többet megőrzünk (pl, záróizom megtartás végbélrák esetében), vagy azt hasonló szervvel a műtét során pótoljuk (vékonybéllel történő gyomorpótlás)

Hazánkban évente mintegy 20.000 új tápcsatornai tumor kerül diagnosztizálásra. Az összesített rákhalálozás tekintetében pedig a magyarországi népesség a második helyen szerepel Európában. Ennek oka(i)ként elsősorban a szükséges és rendszeres szűrővizsgálatok elmulasztása vagy hiányosságai, továbbá a külső környezeti ártalmak, káros életviteli szokások és a magunkkal hozott genetikai faktorok (öröklődés) játszanak fontos szerepet.
A tumorok kezelésében osztályunk feladata - a kor szakmai és technikai elvárásainak megfelelően- a világszínvonalúan felkészült és tapasztalt szakemberekkel, illetve ugyanilyen felszereltségű műtőkkel ellátott OOI-ben, a modern és multidiszciplináris (onko-team) szemléletű, magas színvonalú és biztonságos sebészeti ellátás mihamarabbi biztosítása.

A Viscerális Sebészeti Osztály szakmai profilja a növekvő gyakoriságú rosszindulatú tápcsatornai daganatok eltávolítása és ellátása a következő területek foglalja magában:

Nyelőcső
Gyomor
Vastag- és vékonybél
Végbél
Máj- és epeút
Hasnyálmirigy
Hasüregi szarkóma
Mellékvese daganatok
Sztóma ellátás

Laparoszkópiás beavatkozás (minimálisan-invazív eljárás) legfontosabb előnyei a hagyományos hasi metszéssel (nyitott) műtétekkel szemben:
· kisebb műtéti megterhelés
· rövidebb posztoperatív felépülési idő
· gyorsabb rehabilitáció és visszatérés az aktív életbe, továbbá a munkaképesség visszanyerése
· kevesebb műtét utáni belső összenövés
· esztétikusabb kozmetikai végeredmény
· a műtét során a teljes hasüreg átvizsgálhatóvá válik a nagyítási képességú videokamerának köszönhetően, amellyel apró a normálistól eltérő anatómiai képletek, részletek is gondosabban áttekintetőbbé válnak

Napjainkban a technikai vívmányoknak köszönhetően a tápcsatorna-daganatok onko-sebészetében is új korszak kezdődött, mely lehetővé teszi a különböző tumorok radikális eltávolítását minimálisan invazív beavatkozással (laparoszkópos műtéti eljárás) is, megelőzve ezzel a daganatok és akár a különböző emésztőrendszeri szervek részleges vagy akár teljes eltávolításából eredő nem kívánt mellékhatásokat. A laparoszkópiás műtéti eljárás jelentős technikai hátteret és kiváló sebészi képzettséget igényel, büszkék vagyunk arra, hogy a Viscerális Daganatsebészeti Osztályunkon minden szakorvosunk képzett és szakmailag kiválóan felkészült az onko-sebészi laparaszkópiás műtéti eljárásokban. A daganatos túlélés szempontjából a nyitott vagy laparaszkópos műtéti technika nem jelent különbséget, viszont a korai perioperatív időszak jelentősen különbözik a laparoszkópos eljárás javára. Például, azoknál a betegeknél, akik idősebbek, vagy társbetegségekkel rendelkeznek az esetek többségében feltétlenül előnyösebb a minimálisan-invaziv sebészi technika alkalmazása, hisz pont azoknál a betegeknél kell korszerű műtéti-megoldásokat és terápiás-stratégiákat megvalósítani, akik a kockázatoknak fokozattan kitettebbek.

A Viscerális Daganat Sebészeti Osztályunk a Daganatsebészeti Centrum 3-as épületének, 5. emeletén található meg. Betegeink, kettő és négyágyas, zuhanyzóval és mosdóval ellátott, a budai várra és hegyekre néző lenyűgöző panorámájú kórtermekben részesülnek szakmailag magas színvonalú ember-centrikus ápolásban, ellátásban és gondozásban. Osztályunkon 5 szakorvos, 1 szakorvos jelölt, 11 szakápoló, speciálisan képzett sztóma-terápiás nővér, illetve 2 adminisztrátor látja el professzionálisan a feladatait.

Sebészeink tevékenysége hosszú évek hazai és külföldi, elméleti és gyakorlati képzésének eredményeként kimeríti a tápcsatornai-daganatok sebészeti beavatkozásainak teljes palettáját. Országosan is kimagasló szinten és számban végezzük a legkompexebb és legnehezebb típusú máj- és epe-út, illetve a gyomor, valamint a hasnyálmirigy elvátozásainak sebészetét akár nyitott vagy laparaszkópos eljárással.

A több szakterület bevonásával történő eredményes daganatos terápiás stratégiáját több hazai és nemzetközi folyóiratban, kongresszusokon és szakmai fórumokon mutatjuk be.

A speciális műtéti technikákakt és felkészültséget igénylő beavatkozásokkal a daganatok eltávolítása és gyógyítása mellett a teljes értékű ember pszichés rehabilitációja is kiemelt fontossággal bír számunkra. A betegek műtéti felkészítését és a műtét utáni lehetőség szerint teljeskörű felépülését szakképzett pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok és sztóma-terápiás szakemberek segítik.

Ambulánciánkon naponta 8-15 óra között, előre egyeztetett időpontban a 36-1-224-8600/2600 telefonszámon keresztül jelentkezhet.

További információk: szakorvosainkról részletesebben és ambulanciás időpontjaikban.

Munkatársaink:

Dr. Mersich Tamás megbízott osztályvezető főorvos
Tel.: +36-1-2248600/3347
Email: mersich.tamas@oncol.hu
Rendelési Idő: szerda 8-14 óra, D épület 208.szoba
Önéletrajz

Dr. Mészáros Péter osztályvezető helyettes főorvos
Tel.: +36-1-2248600/3653
Email: meszaros.peter@oncol.hu
Rendelési Idő: hétfő 8-14 óra, D épület 208.szoba
Önéletrajz

Dr. Dubóczki Zsolt adjunktus
Tel.: +36-1-2248600/3626
Email: duboczki.zsolt@oncol.hu
Rendelési Idő: péntek 8-14 óra, D épület 208.szoba
Önéletrajz

Dr. Sztipits Tamás F.E.B.S. adjunktus
Tel.: +36-1-2248600/3742
Email: sztipits.tamas@oncol.hu
Rendelési idő: csütörtök 8-14 óra 208.szoba
Önéletrajz

Dr. Oláh Gergely szakorvos
Tel.: +36-1-2248600/3904
Email: dr.olah.gergely@oncol.hu
Rendelési idő: kedd 8-14 óra, D épület 231.szoba
Önéletrajz

Dr. Wettstein Dániel szakorvos
Tel.: +36-1-2248600/3825
Email: wettstein.daniel@oncol.hu
Önéletrajz

Tinusz Anikó főnővér, stomaterápia
Tel.: +36-1-2248600/3286

 

Melczner Júlia osztályiroda vezető
Tel.: +36-1-2248600/3784
Fax: +36-1-2248665
Email: mjuli@oncol.hu

Bocskai Veronika osztályiroda asszisztens
Tel.: +36-1-2248600/3414
Fax: +36-1-2248665

Az Uro-Onkológiai Daganatsebészeti Részleg komplett palettával rendelkezik az urológiai-sebészeti műtéteket illetően. Hangsúlyozottak a kiterjesztett, nagy, radikális műtétek szükség szerint lymphadenectomiával, azaz nyirokcsomó kiirtással együtt.

a./ Veserák esetében a transzperitoneális, hasi behatolásból történő, a hagyományos veseeltávolításnál jóval kiterjesztettebb technikát alkalmazunk. A sebészeti osztállyal közösen a fővénába, a vene cava inferiorba betörő tumor-trombus eltávolításában is van gyakorlatunk, mely speciális jártasságot igényel. Természetesen a legmodernebb elveket követve, ha a tumor stádiuma, kiterjedése ezt lehetővé teszi, mindenképpen a szerv megtartására törekszünk az ún. "nephron sparing"- technikákkal.

b./ Hólyag rosszindulatú daganata esetén mindenekelőtt a transzuretrális rezekció (RTUV) alkalmazzuk, esetleg hólyagfelező (hemicystectomia) műtét is szóba jöhet. Előrehaladott esetben azonban rákényszerülhetünk a teljes hólyagkiirtásra is. Ilyenkor valamelyik bélszakaszból műhólyag képzés történik, azaz egy vizelettartályt alakítunk ki és megpróbáljuk a normális helyzetet megközelíteni, a lehető legjobb életminőséget biztosítani. Szükség esetén nőgyógyászati kooperációval végzünk teljes kismedencei eventerációt (hólyag- méh- petefészkek- nyirokcsomók eltávolítása).

c./ A prosztatarák kezelése az osztály egyik specialitása, azon kevesek között vagyunk az országban, akik komplex ellátást tudnak biztosítani betegeiknek (együtt dolgozva a sugár és onkoterápiás osztállyal). A radikális prostato-vesiculectomia (teljes dülmirigy kiirtást jelent az ondóhólyagokkal együtt), erre a műtéti típusra fogadunk betegeket az ellátási területen kívülről is. Ha a páciens mégsem alkalmas erre a műtétre, mert előrehaladottabb a betegség stádiuma, vagy a kísérő betegségei miatt nem végezhető, akkor onkoradiológiai kezelésben részesül.

d./ Here tumoros fiatal betegeken el tudjuk végezni a nagyerek környéki nyirokcsomóláncok eltávolítását is a magas castraciót (hereeltávolítást) követően. Az utóbbi időben az egyre hatékonyabb onkoradiológiai kezelések miatt ezen műtétek száma Európában, így itthon is jelentősen csökkent.

e./ Végzünk helyreállító plasztikákat is, mind a vesemedence, mind a húgyvezeték esetében. A vesico-vaginalis (hólyag-hüvely) fisztulák zárását is végezzük, gynecológiai segítséggel.

f./ Vizelet inkontinencia műtéteket is végzünk, stress, urge és kezelt esetekben mind nőknél, mind férfiaknál.

g./ A részleg fő profilja a kiterjesztett daganatsebészet, azonban emellett komplex kőkezelést is végzünk. Az első választandó eljárás az ESWL (külső lökéshullámú zúzás) kezelés, amelyre alkalmunk van bármely pillanatban előzetes egyeztetés után. Így akut esetben is kőtörést tudunk végezni. Az endoscopos, az eszközös beavatkozások eszközparkja adott, a perkután (PCNL) és az ureteroskópos (URS) kőeltávolítás bevett gyakorlat osztályunkon.

h/. A laparoscopos műtéti technika is alkalmazott a részlegünkön, amely főleg a felső húgyúti traktusra vonatkozik.

Dr. Mavrogenis Stelios Ph.D, FEBU mb. részlegvezető főorvos
Tel.: +36-1-2248600/3372 , +36-30-223-5786
Rendelési Idő: szerda 8-13 óra, D épület 216. szoba
Önéletrajz

Szász Adél asszisztensnő
Tel.: +36-1-2248600/3600
Járóbeteg részleg

Lauter Eszter adminisztrátor
Tel.: +36-1-2248600/3646
Fekvő- és járóbeteg részleg

Tinusz Anikó főnővér
Tel.: +36-1-2248600/3286

Az Invazív Gasztroenterológiai Onkológiai Endoszkópiás Részlegünk harmadfokú centrumként működik, így az endoszkópiánkra az ország minden részéről érkeznek betegek, akiknek a hagyományos gyomor- és vastagbélvizsgálatokon túl operatív vagy palliatív endoszkópos beavatkozásra van szüksége. Az endoszkópos ultrahang (EUH) és endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia (ERCP, hasnyálmirigy és epeúti endoszkópia) segítségével elvégezhető nagyszámú diagnosztikus és terápiás vizsgálat mellett a komplex polypeltávolítás (mucosectomia), fémstent implantatio (epeút, nyelőcső, duodenum, colon), endoszkópos ciszto-gasztro/enterosztómia, PEG/nasojejunális tápszonda pozícionálás, argon plazma koaguláció a mindennapi rutin részét képezik részlegünkben. Ultravékony eszközünk segítségével a tápcsatorna szűkült szakaszain is átjutunk, direkt epeúti vizsgálatra is van lehetőségünk. A pankreatobiliáris daganatos betegségek kezelése az osztály egyik specialitása, betegeinknek az országban egyedülállóan komplex ellátást tudunk biztosítani, az új technikák kipróbálásában törekszünk az élen járni. Sikerünk titka, a jó személyi- és tárgyi feltételek mellett, a betegségek interdiszciplináris megközelítése, amely intervenciós gasztroenterológus, hasi sebész, onkológus, sugárterapeuta, radiológus, citopatológus és klinikai genetikus munkatársak szoros együttműködésének az eredménye. A részleg hírnevét kiváló elődeink Prof. Dr. Szántó Imre (EUH) és Prof. Dr. Pap Ákos (ERCP) alapozták meg.

Munkatársak:
Dr. Pozsár József (főorvos) Önéletrajz
Dr. Szmola Richárd (adjunktus) Önéletrajz
Dr. Tarpay Ádám (alorvos) Önéletrajz