Egynapos Sebészet

Világszerte tendencia, hogy bizonyos beavatkozások, megfelelő körülmények megteremtésével, az un. egynapos tevékenység keretein belül történjenek meg. A fő cél az, hogy modern műtéti, aneszteziológiai technikával, és személyre szabott szakápolással 24 óránál rövidebb ideig tartózkodjanak betegeink Intézetünkben, majd hazatérve otthonukba, saját környezetükbe, hozzátartozóik körében nyerjék vissza teljes gyógyulásukat. Intézetünk is jogosulttá vált érvényes finanszírozási szerződés alapján az egynapos tevékenységre, az ellátás érvényes TAJ kártyával rendelkezők számára biztosítás alapú.

A műtétek tervezettek, a beutalót az operáló szakorvos állítja ki. Ez a dokumentum tartalmazza a beteg és a hozzátartozó elérhetőségét, a felállított diagnózist, a beavatkozás jellegét, időtartamát. A műtétre, érzéstelenítésre, ill. altatásra való alkalmasságot az operáló sebész, ill. altató szakorvos dönti el.

A tervezett beavatkozás előtt teljes kivizsgálás szükséges, a beteg az összes lelettel az aneszteziológiai ambulancián jelentkezik a megadott időpontban. Itt dől el- a kockázati tényezők mérlegelése után- a beteg alkalmassága az egynapos sebészetre, vagy inkább kórházi körülmények között javasolt a műtét elvégzése.

Ha a beteg megfelel a feltételrendszernek, az un. eset-menedzsertől-koordinátortól kap egy konkrét időpontot, előjegyzést a műtétre. Az időpontot a koordinátor előzőleg az operáló szakorvossal egyeztette.

Műtét előtti napon a beteg az operáló és altató orvossal megbeszélt előkészületeket kell,hogy megtegye: gyógyszerek bevétele, trombózis megelőzés, sz.e. antibiotikum ugyancsak megelőzésként. Értékeit lehetőleg hagyja otthon, éjféltől már nem ehet, ihat, csak ha ettől eltérő tájékoztatást kap.

A műtét napján az előzetes megbeszélésnek megfelelően a megadott időpontban érkezzen, teljesen éhgyomorra. Hozza magával tisztasági csomagját, előjegyzését, leleteit, egy napi adagot a rendszeresen szedett gyógyszerekből, buborék mentes ásványvizet. Műtét előtt a beteget operáló és altató orvosa felkeresi, így ismét lehetősége nyílik arra, hogy felmerülő kérdéseire választ kapjon. A beavatkozás előtt az altató orvos által elrendelt feszültségoldó terápiában részesül. Amennyiben kivehető műfogsora, kontaktlencséje van azokat el kell távolítani!

A műtét megtörténte után a megfigyelési periódus a beteg általános állapotától, a műtét típusától, az altatástól függ, minimális időtartam helyi érzéstelenítés után 2 óra, altatásnál 4 óra. A beavatkozás után egy órával az altató orvos engedélyezi az első korty folyadékot, a továbbiakban a hazamenetelt szolgálja az ágyból való kiszállás nővér segítségével, első lépések megtétele, majd bő folyadékfogyasztás, vizelés, megfelelő fájdalomcsillapítás, és a jó közérzet. Kibocsátás előtt operáló orvosa meglátogatja, megvizsgálja, utasításokkal látja el. Megbeszélik az első kontroll, és a kötéscsere időpontját. Amennyiben altató orvosa a beteg általános állapotát megfelelőnek ítéli, úgy a zárójelentés kézhezvétele után kísérettel elhagyhatja Intézetünket. A hazaszállítás személygépkocsival, vagy taxival és csak kísérővel történhet.

A biztonságos gyógyulás érdekében legalább 48 órás otthoni felügyeletet, segítséget igényel. Fontos döntések meghozatalával várjon legalább 24 órát a beavatkozás után.

A biztonságos gyógyulás érdekében legalább 48 órás otthoni felügyeletet, segítséget igényel. Fontos döntések meghozatalával várjon legalább 24 órát a beavatkozás után.

Alkalmassági feltételek az egynapos beavatkozásokhoz:

1. A beteg lakásában legyen telefon, fürdőszoba, többszintes ház esetén lift.
2. Az Intézet - átlagos forgalmat feltételezve- a beteg lakóhelyétől személygépkocsival
30 percen belül elérhető kell legyen.
3. 48 órás felügyelet, segítség a beavatkozás után .
4. Műtét után csak kísérővel távozhat a beteg, nem vezethet autót, nem mehet mentővel, betegszállítóval, tömegközlekedéssel.
5. Csak együttműködő beteg kerülhet ellátásra, aki írásban is hozzájárul az egynapos sebészeti ellátási formához.