Onkopszichológiai Részleg

Címlap >> Onkopszichológiai Részleg

Munkatársak

 • Kovács Péter klinikai szakpszichológus, vezető pszichológus, Onkodermatológiai, illetve Fej-Nyak Sebészeti Osztályok, Tüdőtranszplantáció
 • Gődény Anna klinikai szakpszichológus, Sugárterápiás Központ, Daganatsebészeti Központ (Hasisebészeti Osztály), Tüdőtranszplantáció
 • Lacsán Katalin klinikai szakpszichológus, Nőgyógyászati és "A" Belgyógyászati Osztályok
 • Koncz Zsuzsa klinikai szakpszichológus,  Daganatsebészeti Központ (Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály, valamint Mellkassebészeti Osztály), Tüdőtranszplantáció
 • Horváth Dóra klinikai szakpszichológus, Sugárterápiás Központ
 • Molnár Petra pszichológus, "A" Belgyógyászati Osztály, Ritka Daganatok Szakértői Központ, Nőgyógyászati Osztály
 • Stefanovits Nóra pszichológus, Tüdőtranszplantáció és "C" Belgyógyászati Osztály
 • Zsoldos Lili klinikai szakpszichológus jelölt, "B" Belgyógyászati Osztály
 • Szabolcsi Dávid pszichológus, Mellkassebészeti Osztály és Tüdőtranszplantáció

 

Onkopszichológiai Munkacsoport

Az utóbbi évtizedekben az Országos Onkológiai Intézetben egyre inkább szervezett módon megjelent és kiépült a pszichoszociális ellátás és elérhetővé váltak pszichológus és klinikai szakpszichológus szakemberek a betegek és hozzátartozóik számára. A modern, testi-lelki egységet tekintő holisztikus szemlélet érvényre jutása mellett hagyományossá váló, mindenki számára elérhető pszichoszociális segítségnyújtás mára az Intézet minden klinikai osztályán az alapellátás szerves részét képezi.
A szomatikus betegségek nem csupán testi változásokkal járnak, hanem komoly lélektani vonatkozásaikkal is számolni kell. Önmagában a testi állapot megváltozása, a testi egészség időleges elvesztése könnyen komoly lelki terhet róhat bárkire. Az egészség visszaállításának útjai, az orvosi kezelések pedig további érzelmi, pszichológiai kihívással, adott esetben pszichiátriai mellékhatással is járhatnak.
A test betegsége az érzelmi életre is óhatatlanul hatással van: a vizsgálatokon való részvétel, a diagnózisközlés, a kezelések érzelmileg megterhelő élményeket okozhatnak. Ez lehet átmeneti szomorúság, félelem, aggodalom, de akár a depresszióig, szorongásig is fokozódhatnak a lelki tünetek. A daganatos megbetegedéshez vagy az onkológiai kezelésekhez kapcsolódó lelki reakciók, nehézségek leküzdésében szakmai segítséget nyújthat az osztályon dolgozó pszichológus az azt igénylők számára. Betegek és hozzátartozóik egyaránt kérhetnek támogatást.

Lelki támogatás/kezelés igénybevételét indokolhatják az alábbi esetek, állapotok, helyzetek:

 • Diagnózisközlés, állapotromlás kapcsán átélt lelki megrázkódtatások, nehézségek
 • Hosszadalmas, megterhelő alkalmazkodási, együttműködési nehézségek
 • Kommunikációs nehézségek
 • Kifejezett szorongás, depresszió, düh, hipochondria
 • A szükséges vizsgálat, kezelés visszautasítása
 • Szenvedélybetegség (nikotinfüggőség, alkoholfüggőség, kábítószerfüggés, evészavar) jelenléte, vagy kialakulásának veszélye
 • Már az onkológiai betegség előtt megállapított pszichiátriai betegség (pl. pánikbetegség, mániás depresszió, személyiségzavar, szkizofrénia) esetén
 • Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, késztetések

Ezekben az esetekben érdemes egyéni konzultációs időpontot kérni. Egyéni pszichológiai konzultáció előre egyeztetett időpontban történik a pszichológus rendelőjében, négyszemközti helyzetben, általában 30-45 perces időtartamban. Pszichológusainkkal telefonon lehet időpontot egyeztetni. Elérhetőségeiket és rendelési idejüket az adott szakember nevére kattintva találják.

Kutatási eredmények, de az OOI-ben felhalmozott sokéves klinikai tapasztalataink is azt mutatják, hogy a kezelésekre, beavatkozásokra való lelki felkészülés hozzájárul a gyorsabb felépüléshez, a testi-lelki rehabilitáció is könnyebbé válhat. Erre alapozva kiemelten fontos a betegek célzott, kezelés-, és beavatkozás-specifikus lélektani felkészítése. A felkészítés tanfolyamjellegűen, információk nyújtásával és a lelki feszültséget csökkentő technikák megtanításával csoportos formában történik.
Jelenleg az alábbi, lélektani felkészítő csoportok érhetők el az Országos Onkológiai Intézetben:

Emlő műtétre felkészítő csoport
szerdánként 9:00-10:00 3. épület, 3. emelet, tárgyaló teremben
Koncz Zsuzsa (3779-es mellék)

Hasi műtétre felkészítő csoport
csütörtökönként 9:30-11:00 3. épület, 5. emelet, referáló szoba
A előkészítés dietetikai tanácsadásból, légzőtornából és pszichológiai felkészítésből áll.
Gődény Anna (3355-ös mellék)

Nőgyógyászati műtétre felkészítő foglalkozás
egyéni egyeztetés alapján
Molnár Petra (3890-es mellék)

Sugárterápiára felkészítő csoport
szerdánként 13:15 – 14:00
Horváth Dóra (3129-es mellék) és Gődény Anna (3355-ös mellék)

A felkészítő csoporton a beavatkozást megelőző 1-2 hétben érdemes részt venni, hogy hasznosítani lehessen az ott hallott információkat és megtanult módszereket. A felkészítésre kezelőorvosa adhat beutalót. A foglalkozások tanfolyami jellege miatt kérjük a jelzett időpontot betartani, ugyanis az alkalmakat pontosan kezdjük.

A felkészítő csoportok mellett rehabilitációs csoport is működik az OOI-ben, jelenleg gégeeltávolításon átesett páciensek számára:

„Beszélni nehéz” beszéd-rehabilitációs csoport
szerdánként 9:30-10:30, Tükörterem: 14-es épület, földszint (a büfével szemben)
Molnár Petra (3890-es mellék)

Vizsgálatok igazolják, hogy az érzelmi feszültség, a stressz megfelelő levezetése segíti a szervezet pihenését, regenerálódását és megkönnyíti az érzelmi egyensúly visszaállítását vagy megerősítését. Ezekre a jótékony hatásokra alapozva az Országos Onkológiai Intézetben relaxációs tréning csoport is elérhető a betegek számára. A heti rendszerességű foglalkozásokon az autogén tréning és a Simonton tréning technikák speciálisan, onkológiai vonatkozású problémákra kidolgozott kombinációját sajátíthatják el a résztvevők.
Mivel a relaxációs készség elsajátításához nagyjából 3 hónapra van szükség, ezért a tréning csoport 12 hétig tart, hetente 1 x 2 órában. Mivel ez egy speciálisan kialakított tanulási folyamat, így az alkalmak egymásra épülnek. Akkor érdemes tehát jelentkezni a csoportba, amikor előreláthatóan a jelentkező minden alkalmon rész tud venni. Kemoterápia ideje alatt a részvétel nem ajánlott, azonban azt követően jól szervezhetően és könnyen elsajátítható a relaxáció technikája.
Relaxációs csoport általában évente kétszer, tavasszal és ősszel, indul. Jelentkezni telefonon lehet. A jelentkezést követően egy személyes találkozásra kerül sor az egyik pszichológussal, melynek célja a megismerkedés. A személyes beszélgetés után a pszichológus előjegyzi az érdeklődőt a legközelebb induló csoportba.
A csoport a megfelelő tanulási lehetőség biztosítása érdekében létszámkorlátos.
A csoportba jelentkezni lehet: Horváth Dóránál, Molnár Petránál, Gerlinger Lillánál, Gődény Annánál, és Koncz Zsuzsánál.

A betegellátás mellett az Országos Onkológiai Intézet Onkopszichológiai Munkacsoportja képzési feladatokat is ellát: a Munkacsoport tagjai részt vesznek a szakorvosképzésben és a pszichológusképzésben is, valamint önálló onkopszichológiai képzést is szerveznek orvos, pszichológus, nővér, gyógytornász, szociális munkás, lelkész, pedagógus és más segítő foglalkozású szakemberek számára.
2014-ben a Magyar Onkológusok Társaságának égisze alatt megalakult az Onkopszichológiai és Rehabilitációs Szekció, amelynek fő célkitűzése az onkológiai területen dolgozó segítő szakemberek összefogása, a szakmai kommunikáció és továbbképzés elősegítése.

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva