Onkopszichológiai Részleg

Címlap >> Onkopszichológiai Részleg

Munkatársak

 • Riskó Ágnes szakmai szupervizor, klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus, pszichoterapeuta
 • Kovács Péter klinikai szakpszichológus, vezető pszichológus, Onkodermatológiai, illetve Fej-Nyak Sebészeti Osztályok, Tüdőtranszplantáció
 • Gerlinger Lilla klinikai szakpszichológus, "B" és "C'" Belgyógyászati Osztályok
 • Gődény Anna klinikai szakpszichológus, Sugárterápiás Központ, Daganatsebészeti Központ (Hasisebészeti Osztály), Tüdőtranszplantáció
 • Lacsán Katalin klinikai szakpszichológus, Nőgyógyászati és "A" Belgyógyászati Osztályok
 • Koncz Zsuzsa klinikai szakpszichológus,  Daganatsebészeti Központ (Emlő- és Lágyrészsebészeti Osztály, valamint Mellkassebészeti Osztály), Tüdőtranszplantáció
 • Horváth Dóra klinikai szakpszichológus, Sugárterápiás Központ
 • Peti Julianna klinikai szakpszichológus, "A" és "C" Belgyógyászati Osztályok
 • Molnár Petra pszichológus, Nőgyógyászati Osztály

Az utóbbi évtizedekben az Országos Onkológiai Intézetben egyre inkább szervezett módon megjelent a pszichoszociális ellátás és elérhetővé váltak pszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szakemberek. A modern, testi-lelki egységet tekintő holisztikus szemlélet érvényre jutása mellett hagyományossá váló, mindenki számára elérhető pszichoszociális segítségnyújtás mára az Intézet majd minden klinikai osztályán az alapellátás szerves részét képezi.
A szomatikus betegségek nem csupán testi változásokkal járnak, hanem komoly lélektani vonatkozásaikkal is számolni kell. Önmagában a testi állapot megváltozása, a testi egészség időleges elvesztése, könnyen komoly lelki terhet róhat bárkire. Az egészség visszaállításának útjai, az orvosi kezelések pedig további érzelmi, pszichológiai kihívással, adott esetben pszichiátriai mellékhatással is járhatnak.
A test betegsége az érzelmi életre is óhatatlanul hatással van: a vizsgálatokon való részvétel, a diagnózis, a kezelések érzelmileg megterhelő élményeket okozhatnak. Ez lehet átmeneti szomorúság, félelem, aggodalom, de akár a depresszióig, szorongásig is fokozódhatnak a lelki tünetek. A daganatos megbetegedéshez vagy az onkológiai kezelésekhez kapcsolódó lelki reakciók, nehézségek leküzdésében szakmai segítséget nyújthat az osztályon dolgozó pszichológus az azt igénylők számára. Betegek és hozzátartozóik egyaránt kérhetnek támogatást.

Lelki támogatás/kezelés igénybevételét indokolhatják az alábbi esetek, állapotok, helyzetek:

 • Hosszadalmas, megterhelő alkalmazkodási, együttműködési nehézségek
 • Kommunikációs nehézségek
 • Kifejezett szorongás, depresszió, düh, hipochondria
 • A szükséges vizsgálat, kezelés visszautasítása
 • Szenvedélybetegség (nikotinfüggőség, alkoholfüggőség, kábítószerfüggés, evészavar) jelenléte, vagy kialakulásának veszélye
 • Már az onkológiai betegség előtt megállapított pszichiátriai betegség (pl. pánikbetegség, mániás depresszió, személyiségzavar, szkizofrénia) esetén
 • Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, késztetések

Ezekben az esetekben érdemes egyéni konzultációs időpontot kérni. Egyéni pszichológiai konzultáció előre egyeztetett időpontban történik a pszichológus rendelőjében, négyszemközti helyzetben, általában 45-50 perces időtartamban. Pszichológusainkkal telefonon lehet időpontot egyeztetni. Elérhetőségeiket az adott szakember nevére kattintva találják.

Kutatási eredmények, de klinikai tapasztalataink is azt mutatják, hogy a kezelésekre, beavatkozásokra való lelki felkészülés hozzájárul a gyorsabb felépüléshez, a testi-lelki rehabilitáció is könnyebbé válhat. Erre alapozva fontosnak tartjuk a betegek célzott, kezelés,- és beavatkozás-specifikus lélektani felkészítését. A felkészítést tanfolyam jellegűen, információk nyújtásával és a lelki feszültséget csökkentő technikák megtanításával csoportos formában végezzük.
Jelenleg az alábbi felkészítő csoportok érhetők el az Országos Onkológiai Intézetben:

Emlő műtétre felkészítő csoport
szerdánként 13:30-14:30 3. épület, 3. emelet, tárgyaló
Koncz Zsuzsa
Hasi műtétre felkészítő csoport
csütörtökönként 10:30-11:30 3. épület, 3. emelet, tárgyaló
Gődény Anna
Nőgyógyászati műtétre felkészítő csoport
Lacsán Katalin
Sugárterápiára felkészítő csoport
hétfőnként
Horváth Dóra és Gődény Anna
A felkészítő csoporton a beavatkozást megelőző 1-2 hétben érdemes részt venni, hogy hasznosítani lehessen az ott hallott információkat és megtanult módszereket. A felkészítésre orvosa adhat beutalót.

Vizsgálatok igazolják, hogy az érzelmi feszültség, a stressz megfelelő levezetése segíti a szervezet pihenését, regenerálódását és megkönnyíti az érzelmi egyensúly visszaállítását vagy megerősítését. Ezekre a jótékony hatásokra alapozva Intézetünkben relaxációs tréning csoportot is tartunk pácienseink számára. A heti rendszerességű foglalkozásokon az autogén tréning és a Simonton tréning technikák speciálisan, onkológiai vonatkozású problémákra kidolgozott kombinációját alkalmazzuk.
Mivel a relaxációs készség elsajátításához nagyjából 3 hónapra van szükség, ezért a tréning csoport 12 hétig tart, hetente 1 x 2 órában. Mivel ez egy speciálisan kialakított tanulási folyamat, így az alkalmak egymásra épülnek. Akkor érdemes tehát jelentkezni a csoportba, amikor előreláthatóan a jelentkező minden alkalmon rész tud venni. Kemoterápia ideje alatt a részvétel nem ajánlott, azonban azt követően jól szervezhetően és könnyen elsajátítható a relaxáció technikája.
Relaxációs csoport évente kétszer, tavasszal és ősszel, indul. Jelentkezni telefonon lehet. A jelentkezést követően egy személyes találkozásra kerül sor az egyik pszichológussal, melynek célja a megismerkedés. A személyes beszélgetés után a pszichológus előjegyzi az érdeklődőt a legközelebb induló csoportba.
A csoport a megfelelő tanulási lehetőség biztosítása érdekében létszámkorlátos.
A csoportba jelentkezni lehet: Horváth Dóránál, Gerlinger Lillánál, Gődény Annánál, Koncz Zsuzsánál és Peti Juliannánál.

A betegellátás mellett az Onkopszichológiai Munkacsoport képzési feladatokat is ellát: részt veszünk a szakorvosképzésben és a pszichológusképzésben is, valamint önálló onkopszichológiai képzést szervezünk orvos, pszichológus, nővér, gyógytornász, szociális munkás, lelkész, pedagógus és más segítő foglalkozású szakemberek számára.
2014-ben megalapítottuk a Magyar Onkológusok Társaságának égisze alatt az Onkopszichológiai és Rehabilizációs Szekciót, amelynek fő célkitűzése az onkológiai területen dolgozó segítő szakemberek összefogása, a szakmai kommunikáció és továbbképzés elősegítése.

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva