Otthon, környezet

Címlap >> Content >> Otthon, környezet

A transzplantált hazaérkezése előtt a család feladata, hogy maximális tisztaságot teremtsen otthonukban: padlózat fertőtlenítőszeres tisztítása, bútorzat fertőtlenítőszeres lemosása, ha szükséges tisztasági festés/tapétázás a transzplantált szobájában és a mellékhelyiségekben.

Sok transzplantált otthonába bocsátható a műtétet követő 4-5. héten, ám bizonyos esetekben a kórházi tartózkodás elhúzódhat. Az első egy évben a transzplantált személyekre szoros kórházi kontroll vonatkozik, ami körülbelül havi ellenőrzést és vizsgálatokat jelent. A transzplantáltak otthonukba bocsátását követően nagyon fontos, hogy olyan körülmények között legyenek, melyek között a fertőzések kockázata a lehető legminimálisabb! A transzplantáltak otthoni elhelyezésére célszerű egy úgynevezett „tiszta vagy steril szobát” kialakítani, ennek feltételei a következők:
•    Szoba friss festése - ha van rá mód - mosható festékkel.
•    Résmentes padlózat lerakása - amennyiben ez nem megoldható, gyakori porszívózás és a szőnyeg nedves ruhás áttörlése javasolt. Ajánlott a transzplantált szobáját minden másnap felmosni vagy kiporszívózni.
•    Célszerű a redőny, illetve reluxa alkalmazása vagy a függönyök kéthetente történő mosása.
•    Kisállat (madár, hüllő, rágcsálók) lakásban való tartása a transzplantáció után nem javasolt! Kutya, macska tartható, de a lakáson kívül.
•    A beteg a közvetlen kontaktust az első évben mindenképp kerülje és az állatok ápolását, tisztítását ezt követően is bízza másra (pl. macskaláda, stb.)!
•    Otthonában ne legyen állóvíz (akvárium, szökőkút stb.)!
•    A szobanövényeket át kell telepíteni vízkultúrás cserepekbe! Fontos, hogy a beteg ne kerüljön kontaktusba virágfölddel, mert az abban élő gombák az immunszuppresszió miatt betegséget okozhatnak!
•    Ne használjon a lakásban levegőpárásítót!
•    Otthonában ne legyen penész (fürdőszoba, pince)!

A lakás egyéb helyiségeit - amennyiben nincs mód külön fürdő és WC kialakítására - a transzplantált a következő feltételek mellett használja: a család többi tagja maga után fertőtlenítő kendővel törölje át az általa használt tárgyakat (WC-ülőkét, fürdőkádat, távozáskor a kilincset, stb.)! A transzplantált használat előtt is tegye meg ugyanezt!
A maszk használata otthon pár hét után elhagyható, azonban továbbra is kerülni kell a tömegközlekedést és a poros helyeket (építkezés, felújítások stb.)!

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva