Otthon, környezet

Címlap >> Content >> Otthon, környezet

A transzplantált hazaérkezése előtt a család feladata, hogy maximális tisztaságot teremtsen otthonukban. Padlózat fertőtlenítőszeres tisztítása, bútorzat fertőtlenítőszeres lemosása, ha szükséges tisztasági festés, tapétázás a transzplantált szobájában és a mellékhelyiségekben.
Sok transzplantált otthonába bocsátható a műtétet követő 4-5. héten, ám bizonyos esetekben a kórházi tartózkodás elhúzódhat. Az első egy évben a transzplantált személyekre szoros kórházi kontroll vonatkozik, ami körülbelül havi ellenőrzést és vizsgálatokat jelent. A transzplantáltak otthonukba bocsátását követően nagyon fontos, hogy olyan körülmények között legyenek, melyek között a fertőzések kockázata a lehető legminimálisabb. A transzplantáltak otthoni elhelyezésére célszerű egy úgynevezett „tiszta vagy steril szobát” kialakítani, ennek feltételei a következők:

  • Szoba friss festése - ha van rá mód - mosható festékkel
  • Résmentes padlózat lerakása lerakása, amennyiben ez nem megoldható, gyakori porszívózás és a szőnyeg nedves ruhás áttörlése javasolt. Ajánlott a transzplantált szobáját minden másnap felmosni vagy kiporszívózni.
  • Célszerű a redőny, illetve reluxa alkalmazása vagy a függönyök kéthetente történő mosása
  • A lakásban lévő állatok (madár, hüllő, rágcsálók) a transzplantáció után nem javasoltak. Kutya, macska tartható, de a lakáson kívül. A beteg a közvetlen kontaktust az első évben mindenképp kerülje és ezt követően is azok ápolását, tisztítását bízza másra (pl. macskaláda, stb.).
  • Otthonában ne legyen állóvíz (aquarium, szökőkút stb.).
  • A szobanövényeket át kell telepíteni vízkultúrás cserepekbe. Fontos, hogy a beteg ne kerüljön kontaktusba virágfölddel, mert az abban élő gombák az immunszuppresszió miatt betegséget okozhatnak.
  • Ne használjon a lakásban levegőpárásítót!
  • Otthonában ne legyen penész (fürdőszoba, pince).

A lakás egyéb helységeit - amennyiben nincs mód külön fürdő és WC kialakítására - a transzplantált a következő feltételek mellett használja: a család többi tagja maga után fertőtlenítő kendővel törölje át az általa használt tárgyakat (pl.: WC ülőkét, fürdőkádat, távozáskor a kilincset, stb.). A transzplantált használat előtt is tegye meg ugyanezt!
Otthon pár hét után a maszk használata elhagyható, azonban továbbra is kerülni kell a tömegközlekedést és a poros helyeket (építkezés, felújítások stb.).

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva