Kilátások

Címlap >> Content >> Kilátások

Ahogy a transzplantációt követően az évek telnek, az akut rejekció kockázata valamelyest mérséklődik, s ezzel összhangban az immunszuppresszív gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A transzplantált immunrendszere így hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen, ám egyfajta sérülékenység egész életre megmarad.
A transzplantáltak életszínvonala átlagosnak mondható, amennyiben az immunszuppresszív gyógyszerek mellékhatásait a minimumon lehet tartani. A mellékhatások minimalizálására azonban elengedhetetlen a kifogástalan együttműködés az orvosokkal és a kezelőszemélyzettel! A transzplantált és új tüdejének egészsége lényegében azon múlik, hogy képes-e részt venni ebben az élethosszig tartó együttműködésben, amely életének jó minőségű fenntartását és védelmét célozza.

A transzplantált beteg igyekezzen életét tartalmassá tenni és élvezni! Ha ereje megengedi, folytathatja hobby foglalkozásait. Természetesen beszélje ezt meg kezelőorvosával!
Fél-egy évvel a műtét után a transzplantáltak visszatérhetnek a munkaerőpiacra vagy további képzettségeket szerezhetnek, akár aktív sporttevékenységekben is részt vehetnek. A rendszeres elfoglaltság és produktív életvitel pozitívan hat vissza állapotukra. A transzplantált beteg próbálja meg életét feladatokkal és célokkal megtölteni és élvezze az „új élet” adta lehetőségeket!
Mit tehet egy transzplantált, hogy egészséges maradjon?

•    Szedje a gyógyszereit pontosan az előírtak szerint, ez az egyik legfontosabb szabály!
•    A transzplantált jelenjen meg a szükséges kontrollvizsgálatokon és konzultánsi alkalmakon!
•    Értesítse a kezelőorvosát minden olyan helyzetről, amely megakadályozza vagy lehetetlen-né teszi az orvosi találkozókon való megjelenést vagy megfelelő gyógyszerszedést!
•    Egyeztessen orvosával minden kérdéses esetben és egészségügyi panaszok esetén!
•    A transzplantálton múlik, hogy betartja-e a diétát és végez-e rendszeres testmozgást. Ez az ő felelőssége, s következményeit is neki kell viselni. Tanácsos azonban a testsúlykontrollra odafigyelni, az elhízást megelőzni!

FORRÁS:
Jelen betegtájékoztató megírásához a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs betegtájékoztatója szolgált alapul.

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva