Higiénia

Címlap >> Content >> Higiénia

ÁLTALÁNOS HIGIÉNIA

A transzplantációt követően fokozott higiénés szabályokat kell betartani mind a transzplantáltnak, mind a családnak, mely a fertőzések megelőzésének elengedhetetlen része!
A transzplantált számára létfontosságú kérdés a személyi higiénia betartása! A rendszeres és alapos kézmosás napi rutinná kell, hogy váljon minden tevékenység előtt és után.
Rendkívül fontos, hogy a transzplantált rendelkezzen saját pohárral, evőeszközzel, fogkefével, törülközővel, körömkefével és szappannal. Ezeket külön kell tárolni a család eszközeitől!
A transzplantált személynek a következőket kell mindenképpen betartania:
•    Tisztálkodjon rendszeresen és alaposan, a zuhanyzást részesítse inkább előnyben, mint a kádban való fürdést!
•    Használjon folyékony szappant - a hagyományos szappant lehetőleg kerülje el!
•    Minden tevékenység előtt és után mosson kezet, körömkefével tartsa tisztán körmeit!
•    Csak papírzsebkendőt használjon!
•    Menstruáció ideje alatt gyakran cserélje a tisztasági betétet, tampont, mert a vér kiváló táptalaja a baktériumoknak. Ne alkalmazzon semmiféle intim női higiéniai készítményt, ugyanis ezek hatására elpusztulhat a hüvely normál flórája, amely következtében nagyobb a fertőzés kialakulásának veszélye!

SZÁJHIGIÉNIA

A fogkefe legyen puha, hogy ne sértse meg az ínyt! Fontos a minden egyes étkezés utáni fogmosás, melyet az első 3 hónapban fertőtlenítő hatású szájöblítő használatával kell kiegészíteni. A műfogsort minden étkezés után alaposan meg kell tisztítani!
Elengedhetetlen a félévenkénti rendszeres fogászati ellenőrzés a fertőzések és a fogszuvasodás megelőzésének érdekében! Műtét után 6 hónapon belül azonban csak abban az esetben menjen a transzplantált fogorvoshoz, ha súlyos fogászati problémája van.
Fontos, hogy a fogászati beavatkozások antibiotikum védelem (profilaxis) mellett történjenek!
A transzplantációs munkacsoport által javasolt antibiotikumot kell szedni az orvos által meghatározott ideig (ez általában a beavatkozás előtt 24 órával kezdődik és a beavatkozás után 48 óráig tart).

BŐR- ÉS HAJÁPOLÁS

A szteroidok (Medrol) pattanás (acne) képződését válthatják ki az arcon, mellkason, vállon és a háton. Acne jelentkezésénél a bőrfelületet napi háromszor kell enyhe antibakteriális hatású szappannal megmosni, majd leöblíteni. Érdemes kerülni a terület dörzsölését, és a gyógyszerrel kevert hipoallergén készítményeket az acne elfedésére, mert a smink viselése megakadályozhatja az acne gyógyulását. Amennyiben a pattanás nem gyógyul, a kezelőorvoshoz vagy a transzplantációs munkacsoporthoz kell fordulni!
Ha a transzplantált bőre száraz, ne mossa szappannal egy ideig, hogy bőre visszanyerhesse természetes nedvességtartalmát.
A szteroidok befolyásolhatják hajának minőségét is. A tartós hajfestékek, színezők, hullámosító folyadékok és szőkítő oldatok törékennyé teszik haját. Érdemes ennek kivédésére jó minőségű hajápoló sampont és balzsamot használni.
Az immunszuppresszív kezelés hatására az arcon és néha egyéb területeken fokozott szőrnövekedés alakulhat ki. Tilos a gyógyszerek szedését abbahagyni, vagy a dózison ezért változtatni! Ilyen esetekben szőreltávolító krém használata vagy a szőrszálak kiszőkítése - 50%-os peroxid oldattal - javasolt. Gyantázás, epilálás, elektrolízis is hatásos és engedélyezett módszerek a szőr eltávolítására. Ha a szőrnövekedés igen erőteljes, a kezelőorvoshoz kell fordulni. Tetoválás, piercing behelyezés a transzplantációt követően tilos! 

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva