Felkészülés a műtétre

Címlap >> Content >> Felkészülés a műtétre

Bár a várakozási idő sokszor hosszúnak tűnik, s a betegeknek rengeteg ideje van a műtéten és az azt követő időszakon gondolkodni, mégis a legtöbbjük úgy érzi, mikor eljön a műtét napja, hogy nem volt elég ideje felkészülni. Annak érdekében, hogy a páciens teljes mértékben biztos lehessen a döntésében, és tudatában legyen annak, hogy mi vár rá, szükséges megismernie és elfogadnia a műtéthez kapcsolódó információkat és folyamatokat.   
A tüdőtranszplantációba való beleegyezés az élet nagy döntései közé tartozik, melyet nem lehet meghozni anélkül, hogy a transzplantáció előtt álló személy és családja ne mérlegelné alaposan, hiszen ennek a döntésnek a következményeivel nekik kell együtt élniük. A tüdőtranszplantáció ugyanis egy komoly és határozott elköteleződés a jelölt és családja részéről, hogy mind a műtét előtt, mind utána együttműködnek az orvosokkal és betartják - a sokszor szigorú - utasításokat a kezelésre és az életmódra vonatkozóan.

Testmozgás: A várólistán töltött idő alatt nagyon fontos, hogy jó kondícióban tartsa a beteg magát, izomzata erősödjön, és izommennyisége megmaradjon, sőt a rendszeres testgyakorlatokkal inkább növekedjen! Elsősorban a mell- és lábizomzatot célszerű naponta erősíteni gyógytornász által korábban megtanított gyakorlatokkal.
A gyakorlatok végzésénél oxigénpótlás lehet szükséges, melynek mértékét kezelőorvosa és gyógytornásza együttesen határozzák meg.

Étkezés: Fontos, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vigyen be izomzatának szintentartásához, adott esetben növeléséhez! Ehhez végső esetben PEG- (gyomorszonda) beültetés is szükségessé válhat.

Fogászat: Fontos, hogy a várakozási idő során a beteg menjen el fogorvosához, hozassa rendbe fogait, mivel a beteg fogak a transzplantáció után veszélyes fertőző gócként viselkedhetnek! A műtét után az első félévben ugyanis a fertőzésveszély miatt nem javasolt fogászati beavatkozást végeztetni.

Védőoltás: Még a tüdőátültetés előtt javasolt a betegnek és családtagjainak influenza elleni védőoltása. Műtét előtt a fertőző májgyulladás (Hepatitis-B) elleni oltási sor és a bárányhimlő elleni oltás beadását szükségesnek tartjuk, amennyiben ezekkel szemben a páciens még nem védett. 

Országos Onkológiai Intézet - Minden jog fenntartva